• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH zaostaje u naučnom razvoju

Prema globalnom indeksu kompetitivnosti (GCI), koji identifikuje uzroke i osnovne pokretače razvoja, BiH se nalazi na 107. mjestu od 134 analizirane zemlje.

 BiH zaostaje u naučnom razvoju Izvor: MONDO

Ovo je u intervjuu Srni upozorio ministar nauke i tehnologije Republike Srpske (RS) Bakir Ajanović.

Ajanović je naveo da se Slovenija prošle godine nalazila na 42. mjestu, Hrvatska 61, Srbija na 85, Bugarska na 76, Rumunija na 68, Albanija na 108 mjestu.

"Prema tome, kao i na bazi broja objavljenih naučnih radova u inostranstvu koji je jako mali za istraživače iz BiH, a time i RS. Na razvoju nauke u Srpskoj moramo još dosta toga uraditi", istakao je Ajanović.

On je kao veliki problem naveo veoma nizak nivo finansijskih sredstava koja se u RS ulažu u nauku i poručio da se u sljedećem razdoblju na tom planu mora mnogo više uraditi.

"Budžetom Srpske za ovu godinu predviđeno je da se u okviru Ministarstva nauke i tehnologije izdvoje sredstva u iznosu od 3.130.000 KM na ime realizacije projekata i programskih aktivnosti naučnih institucija. U skladu sa Zakonom o naučnoistraživačkoj djelatnosti, sredstva za ostvarivanje programa i podsticanje naučnoistraživačkog rada trebalo bi da se utvrđuju u iznosu do jedan odsto, a najmanje 0,15 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda u prethodnoj godini, za narednu godinu", naglasio je Ajanović.

On je istakao da je jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva nauke i tehnologije da se u narednom periodu dostigne zakonom utvrđen procenat izdvajanja za nauku od jedan odsto.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je trenutno u fazi nivelisanja zakonske regulative u oblasti naučno-istraživačke djelatnosti u smislu približavanju pravilima koji vrijede u razvijenim zemljama i statističkoj "inventuri" stepena razvoja nauke i istraživanja u Republici Srpkoj koje radi zajedno sa Republičkim statističkim zavodom.

"Ministarstvo kroz programe osposobljavanja i usavršavanja kadrova i podsticanja mladih i nadarenih za naučno-istraživački rad, izdavanja naučnih publikacija, međunarodne naučne saradnje od značaja za RS, organizovanja naučnih skupova, te obezbjeđivanja opreme za naučno-istraživački rad pomaže napredovanju naučno-istraživačkog rada na fakultetima u Srpskoj", dodao je Ajanović.

On je istakao da je Ministarstvo raspisalo konkurs za sufinansiranje 80 studenata drugog ciklusa visokog obrazovanja pri izradi završnih magistarskih odnosno master radova, za šta je izdvojilo 200.000 KM.

"Sufinansiraćemo i 50 studenata trećeg ciklusa visokog obrazovanja pri izradi završnih radova, odnosno doktorske disertacije. Pravo učešća na konkurs imaju svi doktoranti koji imaju državljanstvo BiH i stalno mjesto prebivališta na teritoriji RS i za tu namjenu izdvojili smo 200.000 KM", naveo je ministar Ajanović.

On je naglasio da će Ministarstvo u ovoj godini sufinansirati projekat zapošljavanja deset mladih istraživača na određeno vrijeme, koji pohađaju studije drugog ciklusa u Srpskoj, a koji su postigli izvanredan uspjeh u prvom i drugom ciklusu visokog obrazovanja, čime će im se omogućiti plaćeni rad na odobrenom naučnom projektu i pod rukovodstvom odabranog mentora u nekom naučnoistraživačkom institutu ili univrzitetu u Republici Srpskoj u određenom trajanju, za šta je izdvojeno 500.000 KM.

Govoreći o Inovacionom centru koji je 16. juna otvoren u Banjaluci, Ajanović je istakao da ovaj projekat predstavlja plod uspješne saradnje Vlade Srpske i Vlade Norveške.

Prema njegovim riječima, u ovaj prvi i jedinstveni kombinovani poslovni centar u Srpskoj uloženo je 1.300.000 KM, od čega je 40 odsto finansirala Vlada Srpske, a ostatak Vlada Norveške.

"Značaj Inovacionog centra je u tome što će omogućiti inovativnim, preduzetnim i mladim visokoobrazovnim timovima da započnu svoj poslovni projekat i uspješno razviju svoje preduzeće. U tom razvoju će kroz obuku i konsalting, povezivanje sa lokalnim i regionalnim partnerima u poslu, početni kapital, pogodnosti ustupanja prostora i uslova rada, imati pomoć samog centra", pojasnio je Ajanović.

On je dodao da Inovacioni centar, osim poslovnog inkubatora koji obuhvata polovinu prostora, posjeduje i trening-centar, konferencijski centar i odjeljenje za pružanje konsalting usluga.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE