• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi pomor ribe u Drini

Uginuli kapitalni primjerci mladice, pastrmke, lipljena, mrene, peša, krkuše i drugih vrsta ribe

 Novi pomor ribe u Drini Izvor: MONDO

Ispuštanje vode iz akumulacionog jezera Perućac radi remonta hidrocentrale "Bajina Bašta" izazvalo je novi pomor ribe u Drini od kojeg se ova rijeka neće oporaviti narednih 15 do 20 godina, rekao je Branko Filipović, dugogodišnji ribočuvar Sportskog ribolovnog društva (SRD) "Drina" iz Bratunca.

"Naglo ispuštanje vode izazvalo je zamućenost Drine od Perućca do Zvornika, smanjena je količina kiseonika u vodi čiji nivo se višestruko smanjio tako da su uginuli kapitalni primjerci mladice, pastrmke, lipljena, ali i mrene, peša, krkuše i drugih vrsta ribe", izjavio je Filipović medijima.

On je dodao da su ribolovci pronašli nekoliko primjeraka uginulih mladica težine od 20 do 26 kilograma, bezbroj uginulih riba težine od pet do osam kilograma, kao i riblje mlađi.

Filipović podsjeća da je ovo je drugi ekološki incident ovog ljeta jer je prije mjesec dana Drinu zagadio mulj i jalovina iz srebreničkog Rudnika olova i cinka Sase usljed pucanja cjevovoda za otpadne vode, što je izazvalo uginuće riblje mlađi u jednom dijelu vodotoka.

Prema njegovim riječima, korito Drine je prekriveno muljem i riblji fond će se teško oporaviti jer zbog smanjenog nivoa rijeke nema dovoljno hrane u vodotoku, a zbog zamućenosti i preostalom ribljem fondu prijeti opasnost.

U SRD "Drina" iz Bratunca kao i "Mladica" iz Srebrenice ističu da će nakon remonta hidrocentrale "Bajina Bašta" morati da bude sačinjena procjena štete i obezbijeđena sredstva za poribljavanje, kako bi se barem djelimično ublažila ogromna šteta koju su dva ekološka incidenta izazvala u Drini ovog ljeta.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE