• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EUPM vidi BiH kao stabilnu zemlju

Misija EUPM vidi BiH kao veoma stabilnu zemlju u pogledu organizovanog kriminala ili političko-etničkih motivisanih kriminalnih aktivnosti.

 EUPM vidi BiH kao stabilnu zemlju Izvor: MONDO

Ovo je za nedeljno izdanje "Nezavisnih novina" izjavio šef Policijske misije EU (EUPM) u BiH Štefan Feler.

"Napad u Bugojnu je bez sumnje bio užasan čin. Ali, uprkos tome, ja sumnjam da predstavlja prijetnju za cijelu zemlju ili njene institucije. Za tako nešto nema indikacija", rekao je Feler.

On je dodao da je, međutim, Bugojno ozbiljan test za zajedničku sposobnost agencija za provođenje zakona u BiH u sprečavanju i borbi protiv tog oblika kriminala.

Na pitanje da li je reforma policije u BiH završena i da li je saglasan sa onima koji kažu da treba nadležnost policije postaviti na nivo BiH, Feler je rekao da je proces reforme policije, koji je počeo 2003-2004. godine, završen 2008. godine i da je to sadašnje stanje.

"Proces o kojem sada govorim je završen. Ali, ja nisam u poziciji da dajem savjete šta treba dalje raditi. Ja bih samo savjetovao da se ta debata vodi među ljudima koji su kompetentni i iskreni i da je vode ljudi iz BiH. Ništa više nemam reći o tome. Moj mandat je da pomažem postojećem sistemu da bolje funkcioniše", rekao je Feler.

Na pitanje da li je zadovoljan osposobljenošću i radom policija u BiH, Feler je rekao i da jeste i da nije.

"Dakle, sve su to dobre agencije. Neke su male, neke su velike. Neke postoje već duže vrijeme, druge su počele djelovati tek odnedavno. Imamo sa svima njima odličnu saradnju", rekao je Feler.

On je dodao da nema ništa loše u tome što ima toliko policijskih agencija u BiH, ali da se mora priznati da ta činjenica predstavlja veći izazov.

"Mi to ne vidimo kao problem, nego kao izazov. I da napomenem da taj izazov nismo mi identifikovali sami, već zajedno sa našim partnerima u BiH. Gospoda Stanislav Čađo, Muhidin Alić i Sadik Ahmetović i svi ostali se slažu da se ovaj sistem mora unaprijediti", rekao je Feler.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE