• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik u Izraelu naišao na razumijevanje

Premijer RS Milorad Dodik izjavio je da je tokom sastanka sa Avigdorom Libermanom naišao na visok stepen razumijevanja za situaciju u BiH.

 Dodik u Izraelu naišao na razumijevanje Izvor: MONDO

Premijer Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je Srni da je tokom sastanka sa izraelskim ministrom spoljnih poslova Avigdorom Libermanom naišao na visok stepen razumijevanja za aktuelnu situaciju u BiH i stavove Srpske o mnogim pitanjima.

Premijer RS je rekao je da je Libermana i njegove saradnike za Balkan i Evropu upoznao o pogledu RS na provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i o činjenici da se provodio "duh", a ne "slovo Dejtona", što je dovelo do zastoja u mnogim pitanjima.

On je istakao da je sagovornike zamolio i za podršku evropskom putu BiH koji ne bi podrazumijevao stalne zahtjeve za smanjenje značaja uloge Srpske.

"Bila je ovo prilika da upoznam ministra i sa činjenicom da se osjeća snažno prisustvo Turske u BiH, koje je isključivo motivisano podrškom Bošnjacima, bez želje da se razumije kontekst u kome postoji BiH", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi iz Jerusalima.

On je dodao da je izraelskom ministru prenio da Srpska ne može da prihvati takvu posredničku ulogu Turske.

"Osjećamo da Turska želi da napravi unitarnu i centralnu BiH samo za jedan narod, i to sam rekao ministru. Ne možemo da prihvatimo takvu ulogu Turske u BiH, isključivo zbog njihove navijačke pozicije", rekao je Dodik.

On je istakao da je sagovornike upoznao i o razvoju situacije kada je riječ o terorizmu i zamolio ih za saradnju u okviru globalne borbe protiv terorizma.

Dodik je rekao da je izrazio spremnost RS da sarađuje sa Izraelom na ekonomskom planu i dodao da postoji spremnost kompanija u Izraelu za privrednu saradnju.

Premijer RS je potvrdio da će se sastati sa predsjednikom Izraela Šimonom Peresom, obići Muzej žrtava holokausta ''Jad Vašem'' i položiti vijence na spomen-obilježje žrtvama holokausta i logora smrti Jasenovac.

Dodik je dodao da će položiti vijenac i na grob izraelskog premijera Isaka Rabina i sastati se sa patrijarhom jerusalimskim Teofilom Trećim.

U delegaciji Vlade RS u posjeti Izraelu nalaze se i šefica Kabineta predsjednika Vlade RS Željka Cvijanović i savjetnik Slavko Mitrović.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE