• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obrok dnevno na 20.000 građana BiH

Broj gladnih u BiH ove godine veći za 20 odsto u odnosu na prethodnu i s jednim obrokom dnevno iz narodnih kuhinja preživljava oko 20.000 građana.

 Obrok dnevno na 20.000 građana BiH Izvor: MONDO

Prema podacima Svjetske banke, stanje u BiH se pogoršalo, a humanitarne organizacije, koje hrane siromašne građane, imaju prilično duge "liste čekanja" onih koji traže da dobiju pravo na jedan ručak.

Iz narodnih kuhinja humanitarnih organizacija u BiH upozoravaju kako se broj gladnih iz dana u dan povećava i strahuju da zbog trenda porasta siromašnih neće moći zadovoljiti potrebe onih kojima je neophodna njihova pomoć, prenose Nezavisne novine.

Da je siromaštvo uzelo maha u BiH potvrđuju i svjetske statistike prema kojima je ova zemlje, poredeći je sa državama u regionu, na vrhu po broju gladnih i siromašnih.

Prema posljednjim analizama, u BiH živi skoro milion siromašnih, od oko 3,5 miliona stanovnika.

Hajrudin Šahić, predsjednik Humanitarne organizacije "Merhamet", tvrdi kako se u kuhinjama ove organizacije dnevno hrani više od 10.000 siromašnih građana.

"Prema podacima svih humanitarnih organizacija, u BiH ima oko 20.000 gladnih koji čekaju na ručak iz njihovih kuhinja. Nažalost, taj broj je konstantno u porastu. Poražavajuće je da imamo i oko 2.000 građana koji čekaju na našu pomoć. Slična situacija je i u drugim narodnim kuhinjama", upozorio je Šahić.

Dodao je kako je broj gladnih naglo porastao prošle godine i to prevashodno zbog ekonomske krize.

"U BiH se vratio veliki broj naših državljana koji su radili vani. Strane kompanije su im dale otkaz, a njihova plata bila je jedini izvor finansiranja porodica. Nije zanemariv ni broj radnika koji su dobili otkaze u domaćim kompanijama. Sve ovo uticalo je na porast broja gladnih i siromašnih", objasnio je Šahić, podsjetivši kako i javne kuhinje jedva opstaju jer je sve manje donacija, ali i pomoći države.

"'Merhamet' ima svoja četiri velika imanja, pa proizvodi vlastitu hranu. To nam je velika sreće, pa nismo prisiljeni smanjivati broj gladnih usta", istakao je Šahić.

Prema podacima Svjetske banke, BiH i Albanija su u vrhu kada je riječ o siromaštvu. Albanija, Kosovo i Rumunija, prema analizama Svjetske banke, spadaju u zemlje s izrazito velikom stopom siromaštva.

BiH zauzima prvo mjesto u kategoriji zemalja s visokom stopom siromaštva. Iza nje su Bugarska, Srbija, Makedonija i Crna Gora, dok je u Hrvatskoj niska stopa siromaštva.

"U BiH je 18,9 odsto ili milion građana ispod generalne linije siromaštva. Svi čija su mjesečna primanja niža od 238,10 KM su ispod generalne linije siromaštva. Oni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM su u ekstremnom siromaštvu i takvih je u BiH oko 20.000. Prema analizama, prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva je od 1.364 KM do 1.650 KM", podaci su Svjetske banke.
Podaci Svjetske banke

Ispod generalne linije siromaštva 1.000.000 građana ili 18,9 odsto. Ekstremno siromašni čija mjesečna primanja ne prelaze 83,6 KM

Prosječna mjesečna potrošnja domaćinstva od 1.364 KM do 1.650 KM
Siromašna djeca

Od siromaštva u BiH nije pošteđena nijedna kategorija stanovništva. Prema podacima Svjetske banke, ugrožena su i djeca do 15 godina starosti.

"U ovoj kategoriji na prvom mjestu je Albanija, a odmah iza nje je BiH. Veliki je postotak siromašne djece i u Bugarskoj, Makedoniji, Srbiji, Crnoj Gori i Rumuniji", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

U BiH su najviše pogođene porodice sa dvoje i više djece, nezaposleni, starije i osobe s invaliditetom, kao i niskoobrazovani građani. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE