• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žena i politika - biraj RAVNOPRAVNO!

Kampanja Džender centra Vlade RS "Biraj RAVNOPRAVNO" počinje danas i traje do izbora, 3. oktobra.

 Žena i politika - biraj RAVNOPRAVNO! Izvor: MONDO

U najvišem zakonodavnom organu vlasti RS žena narodnih poslanika ima 25 odsto, u Parlamentarnoj skupštini BiH 18 odsto , dok u izvršnoj vlasti RS od ukupnog broja ministara, dvije pozicije zauzimaju žene, a kada su u pitanju najviši izvršni organi vlasti u BiH, polna struktura je isključivo u korist muškog pola.

"Iako je uočeno da zemlje koje imaju visoke standarde društvenog i ekonomskog razvoja u pravilu imaju visok stepen ostvarivanja ravnopravnosti polova, u našem društvu se ta veza ne smatra bitnom, a BiH i RS ne ispunjavaju ni minimum od 40 odsto učešća žena u političkom i javnom životu", rekla je direktorka Džender centra – Centra za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS Spomenka Krunić.

Ona je naglasila da se svega sedam odsto žena se kandiduje, a pet odsto bira na mjesta načelnika lokalnih organa vlasti, a da ni među odbornicima nije ispunjen minimalni standard od 40 odsto,  jer je na mjesta odbornika izabrano 16 žena što je nedovoljno za bilo kakav uticaj na donošenje odluka u lokalnim zajednicama.

"Polna struktura u sudskoj vlasti u BiH odražava stanje `obrnute piramide moći`, odnosno ukazuje na podzastupljenost žena na višim pozicijama i mjestima donošenja odluka, dok ih je veći broj zaposleno u pravosuđu na mjestima sudija. Među predsjednicima sudova žena je 25 odsto, a među glavnim tužiocima ih je 16 odsto, što ponovo ukazuje na to da minimalni standard od 40 odsto manje zastupljenog pola nije ispunjen", rekla je Krunić u intervjuu za Srnu.

 Cilj kampanje Džender centra Vlade RS "Biraj RAVNOPRAVNO" koje će početi danas i trajati do izbora, 3. oktobra,  jeste povećanje svijesti građana RS o potrebi uravnoteženog učešća žena i muškaraca u upravljanju i odlučivanju, tako da građani svojim glasanjem na izborima doprinesu povećanju broja žena u organima vlasti na svim nivoima.

 "U okviru kampanje `Biraj RAVNOPRAVNO` vršiće se distribucija promotivnog materijala svim političkim partijama, ministarstvima i institucijama Vlade RS, Narodnoj skupštini RS, lokalnim organima vlasti, opštinskim komisijama za ravnopravnost polova RS, nevladinim organizacijama i medijima, obrazovnim ustanovama, svim drugim ustanovama na nivou lokalnih zajednica i široj javnosti", istakla je Krunićeva .

Ona je nagasila da su kampanje, odnosno promocija ravnopravnosti polova kao vrijednosti za sve, samo jedna od obaveza Džender centra Vlade RS, veoma važne jer dugoročno, dovode do promjene svijesti što je ključno za postizanje društvene promjene kakva je ravnopravnosti polova u svim oblastima života i rada.

Krunićeva je dodala da brojne prepreke otežavaju ženama ulazak u područja politike i javnog odlučivanja , ali da se političko djelovanje žena može unaprijediti stvaranjem institucionalnih i društvenih uslova.

Učešće žena u organima vlasti:


Narodna skupština Republike Srpske: 21 žena i 62 muškarca - 25 odsto žena

Parlamentarna skupština BiH: 10 žena i 47 muškaraca – 18 odsto žena

Vlada Republike Srpske: dvije žene i 14 muškaraca – 13 odsto žena

Lokalna vlast: pet  odsto žena

Predsjedništvo BiH i Savjet ministara BiH: nula odsto žena

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE