• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izetbegović: Dodik treba da poštuje zakone BiH

Autori mondo.ba Autori Agencije

Glavni odbor SDA pozvao je SNSD da počne u cijelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH.

Glavni odbor SDA pozvao je danas sve relevantne sagovornike da nastave razgovore o formiranju vlasti i postignu konsenzus koji će omogućiti slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

U SDA su uvjereni da vlast na svim nivoima može biti uspostavljena u kratkom roku, ukoliko se svi budu pridržavali potpisanog sporazuma, poštovali Ustav i zakon.

U zaključcima donesenim na sjednici, Glavni odbor SDA poziva SNSD da počne u cijelosti poštovati Ustav i zakone BiH, te da poštuju potpisane Principe za formiranje vlasti na nivou BiH koje su potpisali lideri SDA, SNSD i HDZ BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović.

Glavni odbor SDA pozvao je HDZ BiH "da prestane sa dvoličnom politikom, kojom istovremeno navodno podržavaju NATO put, ali i odustaju od slanja ANP-a u sjedište NATO".

"Pozivamo HDZ BiH da predloži kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se konačno pokrenule procedure imenovanja novog saziva Vlade FBiH. Glavni odbor SDA osuđuje tvrdnje čelnika HDZ-a, prije svih Dragana Čovića i Bože Ljubića, da je `stvaranjem Herceg-Bosne stvorena BiH`, te da je ta paradržavna tvorevina `putokaz za ustavna rješenja u BiH`. Ove tvrdnje jasno i nedvosmisleno otkrivaju da je cilj HDZ-ove politike etnička segregacija BiH", navodi se u saopštenju.

Glavni odbor SDA dao je punu podršku predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću u pregovorima o formiranju Savjeta ministara BiH.

OHR, zemlje garante Dejtonskog sporazuma, zemlje članice PIK-a i sve druge relevantne faktore međunarodne zajednice pozvali su da zauzmu odlučniji stav prema destruktivnim politikama koje bi BiH mogle odvesti u duboku krizu, proizvesti nestabilnost i ugroziti mir u BiH, ali i regiji.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović, kao i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, u zasebnim izjavama uoči sjednice Glavnog odbora te stranke, novinarima su Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socjaldemokata i člana Predsjedništva BiH, označili kao stranu koja proizvodi probleme u vezi s formiranjem postizborne vlasti, odnosno novog saziva Vijeća ministara BiH.

Aktuelnosti u vezi s (ne)formiranjem vlasti Izetbegović je nazvao zatezanjem političke situacije u BiH nakon kojeg će, po njemu, doći i faza sazrijevanja. Lider SDA dodaje da u cilju razrješenja krize, Dodik treba da poštuje zakone i procedure Bosne i Hercegovine te političke partnere.

Dvojica visokih funkcionera SDA su izjavili da nova vlast u BiH, odnosno novi saziv Savjeta ministara, mogu biti formirani odmah što se Stranke demokratske akcije tiče, ali i da bi neki stavovi Milorada Dodika odveli zemlju u anarhiju.

Za izjave lidera Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića Izetbegović je kazao da se stavovi SDA o neophodnom poštivanju zakona i procedura BiH neće promijeniti ni nakon najavljenog stranačkog kongresa i da bi lideru HDZ-a bolje bilo da se nedvosmisleno izjasni u vezi s godišnjim nacionalnim planu. 

Šefik Džaferović, zamoljen da precizira činjenice iz aktuelnog razgovora člana Predsjedništva BiH Željka Komišića s evropskim komesarom Johanesom Hanom, rekao je da su Komšić i Hah razgovarali telefonski i o mogućnosti da se sva tri člana bosanskohercegovačkog predsjedništva susretnu s evropskim komesarom u Briselu. Glavni problem je s Dodikom, dodao je Džaferović, pa prvenstveno s njim treba razgovarati o neophodnosti da se poštuju zakoni BiH, odluke institucija, strategije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE