• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribunal: Nema dokaza za trgovinu organima

Portparol Tribunala Nerma Jelačić kaže da nije pokretnuta procedura povodom tvrdnji o trgovini organima otetih Srba sa Kosova zbog nedostatka dokaza.

 Tribunal: Nema dokaza za trgovinu organima Izvor: MONDO

Međunarodni krivični sud za ratne zločine u nekadašnjoj Jugoslaviji nije započeo proceduru povodom tvrdnji o trgovini organima uzetih od Srba sa Kosova jer nisu prikupljeni kredibilni dokazi koji bi potvrdili te optužbe, izjavila je u sredu portparol tog suda Nerma Jelačić.

Istakavši da su optužbe, iznete u nedavno objavljenoj knjizi bivše glavne tužiteljke Tribunala Karle del Ponte "Lov: Ja i ratni zločinci", vrlo teške, Jelačićeva je ponovila da sudije Haškog tribunala nikada nisu dobile nikakve dokaze koji bi potvrdili te optužbe.

Ona je objasnila da, ako se u toku sudske istrage pronađu dokazi, oni se ne dostavljaju sudijama dok se ne podigne optužnica, navedeno je u saopštenju Tribunala.

"To je pravilo za bilo koje suđenje u Tribunalu i zato pitanja u vezi sa dokazima treba postaviti tužilaštvu, čiji je posao da odredi koje podatke mogu da prikupe o tom slučaju", dodala je Jelačićeva.

Ona je podsetila da, u skladu sa strategijom Tribunala, neće biti novih optužnica, ali da Tribunal već godinama intenzivno sarađuje sa nacionalnim sudovima u zemljama bivše Jugoslavije kako bi ih pripremio da se bave ovakvim slučajevima i kako bi mogli da prikupe materijal za tužilaštvo, i dodala da će Tribunal nastaviti to da radi.

Portparol tužilaštva Olga Kavran je izjavila da je UNMIK 2002-2003. obavestio službu tužilaštva Tribunala o tvrdnjama da su ljudi oteti na Kosovu i odvedeni u Albaniju, gde su im uzimani organi.

Ona je dodala da tužilaštvo smatra da su i srpske vlasti u to doba znale za te optužbe, stoji u saopštenju.

Tužilaštvo Tribunala, u saradnji sa predstavnicima UNMIK-a i albanskih vlasti, sprovelo je tada preliminarnu istragu i njegova delegacija je obišla mesto Burel, na severu Albanije, gde su držani zarobljenici i gde su im, kako se tvrdi, uzimani organi.

Uprkos tim naporima, tužilaštvo nije uspelo da prikupi dovoljno črvstih dokaza koji potvrđuju optužbe, što znači da nije imalo osnovu za proketanje procesa, pa je slučaj prepušten nadležnim vlastima - UNMIK-u i albanskim organima, izjavila je Kavran.

Na pitanje novinara da li je UNMIK nastavio istragu o tim optužbama, Kavran je odgovorila da ona to ne zna i da to pitanje treba uputiti UNMIK-u.

Kavran je potvrdila učešće albanskih vlasti u preliminarnoj istrazi, i to kroz regulanu sudsku pomoć, što je, kako je reklla, uobičajeno, jer je istraga bila na albanskoj teritoriji.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE