• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga: Ko u BiH ilegalno prodaje životinje?

Autor mondo.ba

Državna agencija za istrage i zaštitu (Sipa) istražuje ko se u BiH bavi međunarodnim krijumčarenjem životinja. Rumunija označena kao zemlja odakle se psi krijumčareni iz BiH, prebacuju dalje u Evropsku uniju.

 Sipa istražuje ko ilegalno prodaje životinje Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović
Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

"Državna agencija za istrage i zaštitu trenutno postupa po jednom predmetu koji se odnosi na problematiku nelegalne trgovine životinjama, u okviru kojeg je ostvarena međunarodna saradnja s nadležnim organima Republike Rumunije", rekao je za "Dnevni avaz" Luka Miladinović, viši inspektor Sipe.

Grupe za zaštitu životinja u BiH upravo su Rumuniju označile kao zemlju odakle se psi krijumčareni iz naše zemlje, prebacuju dalje u Evropu, uglavnom u Njemačku.

Zloupotrebljavajući nekomercijalne dozvole, psi se, uz potkupljivanje carinika u BiH i Srbiji, prebacuju u Mađarsku.

"Nećete vjerovati, ali krijumčarenje se u Mađarskoj odvija na zloglasnom prelazu u Horgošu. Za migrante u Horgošu nema prolaza, ali zato njihovi graničari vrlo dobro znaju koje dozvole da traže kad je u pitanju ilegalan prevoz životinja, što masno naplaćuju", rekao je jedan od sagovornika sarajevskog lista.

Psi potom završavaju u Rumuniji, koja je u Evropskoj uniji i ima dozvole za legalan izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja. Preko čuvenog prelaza Horgoš mafija pokušava prokrijumčariti sve vrste životinja, zmije, majmune, ptice i kornjače.

Droga, papagaji, jaganjci: Šta se krijumčari u BiH

Pjevajući papagaji, njih 36, zamalo da nedavno budu prokrijumčareni na graničnom prelazu Horgoš. Carinici su ptice otkrili u "pasatu" subotičkih registracija, kojima su se četvorica putnika u Srbiju vraćala iz Slovačke.

U trgovinu divljim vrstama ne spada samo trgovina životinjama, već i njihovim derivatima, dijelovima i proizvodima. Prema posljednjoj procjeni Interpola, čitava „industrija” ilegalne trgovine divljim vrstama teška je skoro 20 milijardi američkih dolara.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE