• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Nisam spreman da žrtvujem interese Srpske

Autor SRNA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je večeras da građani Republike Srpske nemaju razloga za brigu kada je riječ o Programu reformi BiH, navodeći da nije spreman da žrtvuje ni minimalne interese Srpske.

Dodik je istakao da nije spreman da za bilo kakvu vlast degradira odluke Narodne skupštine.

"Ja nisam Mirko Šarović koji kaže da ga ne zanimaju odluke Narodne skupštine i da on radi kako on hoće. Kada bude formiran Savjet ministara i kada stupi na snagu ovo što je dogovoreno iniciraću sjednicu Narodne skupštine i dostaviću javnosti taj dokument", istakao je Dodik.

Možda će vas zanimati

On je rekao da dokument ne prejudicira članstvo i da su za bilo kakve odluke o saradnji sa NATO-om potrebne nove odluke Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH.

"Imajući u vidu vojnu neutralnost Srpske, za očekivati je da se svi njeni predstavnici toga pridržavaju", naglasio je Dodik.

On je dodao da Program reformi BiH sadrži opšta opredjeljenja za partnerstvo i saradnju sa NATO-om, te da se BiH odmakla od poziva za članstvo.

"Sada se o tome ne govori nijednom rječju. U dokumentu se pominje saradnja sa NATO-om kakva je i do sada bila ili slična onome što ima Srbija, kao i procjena ekonomske situacije", naveo je Dodik.

On je pojasnio da sličan dokument ima pet zemalja članica i pet država koje nisu članice EU.

"BiH je do sada bila u ugovornom odnosu sa NATO-om koji se ticao Partnerstva za mir i u dvogodišnjem aranžmanu IPAP koji ističe krajem ove godine", rekao je Dodik za RTRS.

On je podsjetio da je 2004. godine strateško opredjeljenje bilo saradnja BiH sa NATO-om, navodeći da je to podržavala vlast i dio opozicije, te da je to rezultiralo činjenicom da je 2010. godine tadašnje Predsjedništvo BiH odlučilo da zatraži članstvo u NATO-u.

"NATO je odobrio plan pristupanja još 2011. godine i postavio uslove, a jedan od njih je bio i da se preda vojna imovina, koju Srpska nije dala, niti će je dati. Krajem prošle godine NATO je odlučio da skine uslov i poručio da želi da aktivira put članstva i da BiH pošalje akcioni nacionalni plan za članstvo. Godinu dana smo izgubili jer su politički Bošnjaci htjeli da dobiju taj plan i sve uslovili time, kao što je formiranje vlasti", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci su time primarno htjeli da zadrže u vlasti na nivou BiH sadašnju strukturu iz Republike Srpske i izbjegnu suštinsku raspravu o Izbornom zakonu BiH i promjenu odredbe, koju Hrvati opravdano traže, da jedan narod ne može izabrati političke predstavnike drugog naroda, pa se desilo da Bošnjaci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH izaberu Željka Komšića.

Dodik je objasnio da je Program reformi BiH uslovan dokument koji tek kada i ako bude formiran Savjet ministara sa ovom strukturom ima snagu da bude dostavljen kao projekat moguće saradnje u vezi sa odnosima sa NATO-om.

"To nije akcioni nacionalni plan i predstavnici različitih zemalja koje su važne članice NATO-a rekli su da to neće poslužiti za aktiviranje bilo čega. Vjerujemo u ozbiljnost velikih zemalja. Mi nismo kalkulisali sa našim interesima i u dokumentu nema ničega što bi za Republiku Srpsku bila obaveza", naglasio je Dodik.

On je naveo da je opozicija u Republici Srpskoj koja je doskora činila vlast na nivou BiH nalazila razne neistine o dokumetu koji nije ni vidjela i koji nema čak ni interpretaciju.

"Oni se hvale time da su devet puta akcioni nacionalni plan skinuli sa dnevnog reda Savjeta ministara. Mogli su da skinu stotinu puta, ali zašto nijednom nisu odbili? Trebali su da odbiju. Ozbiljno opterećenje je bilo da je Mladen Ivanić prošle godine usvojio Strategiju spoljne politike BiH u kojoj je rekao da je prioritet integracija u NATO", istakao je Dodik.

Govoreći o zahtjevu opozicije da Narodna skupština Republike Srpske raspravlja o Programu reformi BiH, Dodik je istakao da ne može da bude nezadovoljan jer se oni koji su pravili nered u Narodnoj skupštini i u njoj nisu dali podršku vojnoj neutralnosti sada pozivaju na taj dokument.

"Zahvaljujem im što su prihvatili takvu politiku. Kamo sreće da su to učinili prije godinu dana onda bi odbili akcioni nacionalni plan. Svako bira način političke borbe i to ima smisla sve dok ne ugrozite osnovne nacionalne interese i Republiku Srpsku, a sa njihove strane bilo je masovnog ugrožavanja interesa Srpske", dodao je Dodik.

Naredne godine investicija milijardu KM

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je večeras da će u narednoj godini u Republici Srpskoj vrijednost investicija biti milijardu KM.

"Stvara se podloga za rekonstrukciju svih magistralnih puteva, za šta će biti izdvojeno 200 do 300 miliona KM. Za izgradnju dionice auto-puta od entitetske linije kod Doboja do Johovca biće izdvojeno 300 miliona KM, a gradimo i bolnicu u Doboju", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, biće građene i hidroelektrane "Bistrica" i "Buk Bijela".

"Biće riješena još neka infrastrukturna pitanja, a kada se tome doda rješavanje pitanja vodovoda u Gradišci čija je vrijednost deset miliona KM, onda je lako vidjeti vrijednost planiranih investicija u narednoj godini", dodao je Dodik, navodeći da će uskoro biti predstavljen plan svih investicija.

Govoreći o procesima u Republici Srpkoj koji su bili blokirani zbog pojedinih odluka stranaka iz Srpske koje su u vlasti na nivou BiH, Dodik je ocijenio da je apsurdno što su napadali vlast u Banjaluci za svaku vrstu aranžmana za izgradnju puteva, bolnica, tvrdeći da je to neodgovorna politika zaduživanja.

"U Srpskoj ima dosta projekata koji su uslovljeni odlukama pojedinih organa BiH, iako mi povlačimo sredstva, zadužujemo se i vraćamo kredite. Istovremeno, Mirko Šarović i Savjet ministara nisu dali da Srpska napravi aranžman sa Svjetkosm bankom vrijedan 35 miliona za poboljšanje poslovne strukture", rekao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

On je istakao da Vlada Srpske sprovodi politiku povećanja plata, koju je utvrdio SNSD, a biće usvojen set izmjena zakona kojim će biti povećana primanja od pet do 20 odsto.

"Povećaćemo najnižu platu koja će biti 550 KM, a služi kao osnov za obračun koeficijenata. Uvijek ćemo ovo raditi u skladu sa našim finansijskim mogućnostima", rekao je Dodik za RTRS i ponovio da je za to potrebno obezbijediti 70 miliona KM.

On je podsjetio da će i penzije biti povišene za tri odsto za šta će biti izdvojeno 40 miliona KM.

"Sve ovo govori da smo prilive koje smo ostvarili koncentrisali na poboljšanje standarda, jer je to neophodno. Podržavam premijera Srpske Radovana Viškovića da završi ovaj posao i gdje god bude mogućnost da plate budu povećanje to ćemo uraditi, a tamo gdje nema mogućnosti nećemo i nikakvi pritisci neće pomoći", kaže Dodik.

Govoreći o posljednjoj posjeti Rusiji, on je rekao da Srpska sa Sankt Peterburgom ima potpisane ugovore o saradnji.

"Svake godine idem da izvršimo inventuru onoga šta smo uradili. Najviše sam ponosan na činjenicu da u naš klinički centar dolaze njihovi specijalisti, a da naši ljekari idu kod njih na specijalizaciju i samo plaćaju smještaj", naglasio je Dodik.

On je dodao da pokušava da Republiku Srpskoj uvede u bescarinski sistem koji sa Rusijom ima Srbija.

"To je teško, jer Rusija o tome ne odlučuje sama, a bilo bi dobro kada bi ovo htjela BiH, ali neće za razliku od Srbije. Rusija je naš ozbiljan partner, ali smo mi žrtve tranzicije koja je dolazila od zapada, prije svega, privatizacije koja nam je devastirala privredu", kaže Dodik.

On je zaključio da se uprkos problemima ne može reći da Srpska nije napredovala, navodeći kao primjer da je 2006. godine imala bruto domaći proizvod vrijedan 4,5 milijardi, a sada je 11 milijardi KM.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE