• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klub Bošnjaka: Zakon o imovini štetan

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenuo zaštitu nacionalnog interesa jer smatra da Zakon o statusu državne imovine šteti interesima Bošnjaka

 Klub Bošnjaka: Zakon o imovini štetan Izvor: MONDO

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) utvrdio je da Zakon o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja šteti interesima bošnjačkog naroda i pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

"Smatramo da je ovaj zakon štetan za sve Bosance i Hercegovce, jer ne može biti usvajan na entitetskom ili bilo kojem drugom nivou, osim na državnom", rekao je novinarima predsjedavajući Kluba Edin Ramić.

On kaže da slijedi redovna procedura u kojoj ovaj zakon ide prvo pred Vijeće naroda RS, zatim Zajedničku komisiju Vijeća naroda i Narodne skupštine RS, te Ustavni sud RS.

"Ako Ustavni sud RS ovaj zakon ne stavi van snage, uslijediće zahtjev za ocjenu ustavnosti na državnom nivou", najavio je Ramić.

Narodna skupština RS Zakon o statusu državne imovine, koja se nalazi na teritoriji RS i pod zabranom je raspolaganja usvojila je na posebnoj sjednici 14. septembra.

Klub Hrvata u Vijeću naroda RS danas je jednoglasno utvrdio da ovaj zakon ne vrijeđa vitalni nacionalni interes Hrvata.

SUD U STRAZBURU DA VRATI PRIDJEV "BOSANSKI"

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS donio je danas odluku o formiranju ekspertske grupe koja će za Evropski sud za ljudska prava u Strazburu pripremiti predmet o Zakonu o teritorijalnoj organizaciji kojim su brisani pridjevi "bosanski" iz naziva gradova u RS, rekao je predsjedavajući Kluba Edin Ramić.

"Apelacijom pred Ustavnim sudom BiH to pitanje, prema našem mišljenju, nije riješeno na odgovarajući način i šest mjeseci je rok da isti ili sličan zahtjev bude upućen Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i to ćemo učiniti u propisanom roku", rekao je Ramić novinarima u Banjaluci nakon sjednice Kluba.

Apelaciju Kluba Bošnjaka Ustavni sud BiH rješavao je u julu ove godine.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE