• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Savjet ministara BiH do 24. decembra, najkasnije do kraja godine

Autori Brankica Spasenić Autori mondo

Predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik danas je, nakon sjednice Izvršnog komiteta ove stranke, izrazio uvjerenje da Savjet ministara BiH može biti formiran do 24. decembra , a najkasnije do kraja ove godine.

On je istakao da je u ovom trenutku sve jasno, te da je “bošnjačka strana” definisala svoja imena, a da su to uradili i “srpska i hrvatska reprezentacija”.

"Oni će već u ponedjeljak tražiti provjere, a nakon toga slijedi sjednica Zajedničke komisije. Vjerujemo da se sve može desiti do 24, a sigurno do kraja godine," rekao je Dodik.

Možda će vas zanimati

Komentarišući “raskol” u DNS-u, SNSD-ovom koalicionom partner, oko njihovog kandidata za mjesto ministra ljudska prava i izbjeglice BiH iz reda ostalih, Dodik je kazao da u toj stranci očigledno postoje turbulencije.

DNS je na stranačkim organima za to mjesto predložio Draška Aćimovića, dok je poslanik u Predstavničkom domu BiH Nenad Nešić danas dostavio ime “svog” kandidata, a kako saznajemo u pitanju je Mlađan Božović.

"Naši koalicioni partneri su imali mogućnosti da daju svoje kandidate. Očigledno da postoje turbulencije u DNS-u. U ovom trenutku imamo jednog njihovog kandidata, ali je jedan njihov poslanik, koji glasa u Predstavničkom domu, sada dostavio i svog kandidata," rekao je Dodik.

Mandatar za sastav Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija je naveo da će u ponedjeljak biti poznata sva imena, da će ona biti upućena na provjeru, ali da ostaje da se riješi ime kandidata iz DNS-a.

Šta kaže Marko Pavić:

"Očekujemo da do ponedjeljka utvrde jedistven prijedlog za kandidata iz reda ostalih, koji bi uključivao i stav Nenada Nešića, koji ima pravo glasa, kako bismo išli sa jedinstvenim stavom i sa devet glasova. SNSD je uradio sve da glasovi iz RS budu jedinstveni, a gubitak bilo kojeg pojedinca iz srpske reprezentacije, bi bio veliki gubitak," kazao je Tegeltija.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je istakao da se na Izvršnom komitetu ove stranke danas razgovaralo o tri teme - budžetu RS i ekonomskoj politici, koji će biti razmatrani u ponedjeljak na sjednici Narodne skupštine RS, zatim formiranje vlasti na nivou BiH, te o "Pribeovom izvještaju".

Viši nezavisni pravni stručnjak Evropske unije Reinhard Pribe je Evropskoj komisiji, državama članicama EU i vlastima Bosne i Hercegovine predstavio glavne nalaze Izvještaja nezavisnih viših stučnjaka o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini pod nazivom "Izvještaj stručnjaka o stanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini" .

SNSD je danas odbacio ovaj izvještaj, a Dodik tvrdi da ga niko nije tražio. On je ocijenio da se radi o "tendencioznom i politički motivisanom izvještaju."

"To je pokušaj da se diskredituje Ustav BiH i ustavna prava RS i legalizuju nepravna ponašanja visokih predstavnika i njihove intervencije i da se Ustav tome prilagodi. SNSD to odbacuje i to ne može da bude osnova u razgovorima o reformi pravosuđa. Nikakvi navodi u formiranju Vrhovnog suda BiH ne dolaze u obzir," dodao je Dodik.

Komentarišući budžet RS i ekonomskoj politici za 2020. godinu, Dodik je kazao da je glavni cilj neprestani rast, što je “obezbjeđeno i ovoj godini iako je bila izazovna i teška”. On je najavio i da je cilj da naredne godine prosječna plata bude 1.000 KM, a da najniža plata bude 520 maraka.

Govoreći o ulaganjima u zdravstvenom sektoru, Dodik je najavio i početak rada Kardiohirurgije u Banjaluci, s obzirom na to da su ovi pacijenti iz RS do sada morali da se liječe u FBiH ili zemljama okruženja.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE