• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU traži da BiH intenzivira borbu protiv "pranja novca"

Autor Fena

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler ukazao je danas da je veoma važno suzbijanje "pranja novca" za zemlje koje su u fazi pristupanja EU te očekuje intenziviranje aktivnosti po tom pitanju u BiH.

 EU traži da BiH intenzivira borbu protiv "pranja novca" Izvor: Guliver/Getty images/iStock/ArtemSam

"Nakon pozitivnog mišljenja po aplikaciji BiH za članstvo u EU, očekujemo u narednom periodu intenziviranje aktivnosti lokalnih funkcionera na ispunjavanju obaveza u vezi s tim pitanjem", rekao je Satler novinarima u Banjoj Luci, na završnoj konferenciji Projekta "Podrška borbi protiv pranja novca".

Istakao je da je na stotine ljudi iz BiH prošlo razne obuke i edukacije u okviru ovog projekta, te "izrazio nadu da će to doprinijeti skidanju BiH sa sive liste EU".

Možda će vas zanimati

Pranje novca, naveo je, ne poznaje granice.

"Od tri do pet posto BDP na globalnom nivou otpada na pranje novca. Novčano je to više 700 milijardi evra", upozorio je Sattler.

Ambasadorka Austrije u BiH Ulrike Hartman je rekla da evropske prakse pokazuju da je važna saradnja zemalja u oblasti suzbijanja "pranja novca", te je izrazila nadu da će na tom planu i institucije BiH bolje međusobno sarađivati.

Zamjenik ministra pravde BiH Nezir Pivić nada se da će se u parlamentarnoj proceduri naći izmjene Zakona o pranju novca i finansiranju terorističkih aktivnosti u skladu sa 4. i 5. direktivom EU.

Naglasio je da je za BiH, njen imidž i poslovni ambijent važno da ne bude na sivim listama EU, koje se odnose i na pranje novca i finansiranje terorizma.

Direktor policije RS Darko Ćulum je rekao da je MUPRS u 2018. godini otkrio 17 krivičnih djela pranja novca i podnio 17 izvještaja protiv 29 osoba i jednog pravnog subjekta.

Protivpravna imovinska korist koju su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila je oko 202 miliona KM.

Lani je evidentirano 17 krivičnih djela pranja novca, a protivpravna imovinska korist koji su pribavili izvršioci ovim krivičnim djelima bila znatno manja nego u 2018. godini.

Zamjenik direktora Generalne policije Slovenije Tomaž Pačjak naveo je da su policijske agencije iz regiona uspješno sarađivale na području suzbijanja „pranja novca“ i privrednog kriminaliteta, što treba nastaviti.

Tokom dvoipogodišnjeg tvining projekta Evropske unije "Podrška borbi protiv pranja novca" izmjenjena je i određena zakonska regulativa u BiH te prilagođena zakonodavstvu EU.

U projekat su bile uključene policijske agencije i pravosuđe BiH.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE