• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudije Ustavnog suda tema sjednice PS BiH

Autor SRNA

Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, u prvom čitanju, koji predviđa da ubuduće na tu funkciju budu birani isključivo državljani BiH.

 PS BIH ustavni sud sudije izbor Izvor: FENA Almir Razić

Predlagači zakona su predsjedavajući ovog doma Nebojša Radmanović i poslanici Snježana Novaković Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, LJubica Miljanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović.

U Prijedlogu zakona je navedeno da BiH treba da obezbijedi vlastiti suverenitet koji je ograničen dosadašnjim načinom izbora troje stranih državljana za sudije Ustavnog suda BiH.

Navedeno je i da je potrebno, u skladu sa ustavnom mogućnošću, donošenjem odgovarajućeg zakona obezbijediti da Ustavni sud BiH u punom kapacitetu bude popunjen sudijama državljanima BiH.

Poslanici će se danas izjasniti i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji predviđa da za sudije ovog suda budu birani isključivo državljani BiH.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i potvrđivanje imenovanja Miloša Lučića za ministra ljudskih prava i izbjeglice u Savjetu ministara, za kojeg je juče Komisija za pripremu izbora Savjeta ministara dala pozitivne preporuke.

Dnevnim redom je predviđeno i potvrđivanje imenovanja Nedeljka Jovića za zamjenika ministra bezbjednosti u Savjetu ministara, za kojeg je Komisija juče dala preporuke.

Planirano je i razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usljed epidemije virusa korona, po hitnom postupku, a čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut.

Arnautov prijedlog, između ostalog, podrazumijeva ukidanje troškova prezentacija, regresa, jubilarne nagrade, naknade za stručno usavršavanje, te ograničenje naknada za izabrane zvaničnike i savjetnike u institucijama BiH.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i Prijedlog zakona o obaveznim doprinosima zvaničnika u institucijama BiH, čiji su podnosioci poslanici Predrag Kojović, Mirjana Marinković Lepić, Aida Baručija i Damir Arnaut.

Ovim prijedlogom je predviđen obavezan doprinos zvaničnika u borbi protiv epidemije virusa korona.

Na dnevnom redu je i zahtjev Savjeta ministara za razmatranje Prijedloga zakona o privremenim mjerama u radu pravosudnih i drugih organa BiH za vrijeme stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriji BiH, i to po hitnom postupku.

Savjet ministara je i predlagač prijedloga zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, kojim se uređuju uslovi korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Na dnevnom redu je i više izvještaja institucija BiH među kojima je izvještaj o realizaciji Revidirane strategije BiH za sprovođenje Aneksa sedam Dejtonskog mirovnog sporazuma za 2017. godinu, čiji je podnosilac Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Prema izvještaju broj izbjeglica iz BiH koji se nalaze van zemlje je 17.694, dok je u BiH trenutno 32.145 porodica, odnosno 96.830 raseljenih lica.

U odnosu na 2016. godinu broj raseljenih se smanjio za 1.744 lica, a evidentirno je 1.061.000 povratnika u BiH, navodi se u izvještaju.

Ukupna finansijska realizacija u 2017. godini bila je 23.353,018 KM.

Poslanici bi trebalo da se izjasne i o nekoliko poslaničkih inicijativa

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE