• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Milioni od donatora, a reforma tapka u mjestu

Autori mondo.ba Autori Bojana Živanić

Do sada je na reformu javne uprave u BiH potrošeno, prema podacima Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave BiH, preko 19 miliona maraka. Prema mišljenju stručnjaka nije urađeno gotovo ništa.

 reforma javne uprave stoji u mjestu Izvor: Guliver / Getty Images, Thinkstock

“Donatori Fonda za reformu javne uprave su  od početka njegovog rada (2007) do danas uplatili u Fond 32 miliona i 345 hiljada maraka, a od ovog iznosa, za implementaciju 26 projekata u oblasti reforme javne uprave do sada je potrošeno 19.259.211,82 KM“,istakli su u Kancelariiji koordinatora za reformu javne uprave.

Prema njihovim riječima, reforma javne uprave finansirana je i kroz programe predpristupne pomoći za zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, kao i kroz projekte i ulaganja i drugih donatora i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH.

„Kancelarija nema informacije koliko je novca utrošeno na ove projekte jer nabavke po ugovorima za njihovu realizaciju vrše sami donatari“, pojasnili su u Kancelariji.

Srđan Blagovčanin, iz organizacije Transparency International kazao je da je Evropska komisija u svom mišljenju povodom aplikacije BiH za članstvo je konstatovala da se BiH nalazi u ranoj fazi reforme javne uprave.

„To praktično znači da uprkos više od deceniju provođenja reforme i miliona donatorskih sredstava uloženih u sam proces, javna uprava je i dalje glomazna, spora, nefikasna, izrazito korumpirana i nije orijentisana u dovoljnoj mjeri prema korisnicima odnosno građanima“, upozorio je Blagovčanin.

Kako je dodao, prema različitim istraživanjima BiH se nalazi na samom dnu po provednim reformama u regionu Zapadnog Balkana, a razloge za to prije svega treba tražiti u nedostaku političke volje.

Naime, vladajuće političke partije javnu upravu doživljavaju kao plijen, kojim kupuju socijalni mir i osiguravaju podršku na izborima kroz mehanizme stranačkog odnosno klijentelističkog zapošljavanja.Sama činjenica da BiH godinama nema usvojenu strategiju reforme javne uprave nakon isteka prethodne dovoljno govori o tome koliku pažnju donosioci odluka posvećuju ovom važnom pitanju“, naglasio je Blagovčanin.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE