• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analitičari iz Srpske: Otkazani sastanak je "diplomatski poraz Vašingtona"

 Bojana Ninković
Autor Bojana Ninković

Sastanak srpske i albanske delegacije koji je trebalo da bude održan ove subote u Vašingtonu zvanično je otkazan.

 Otkazan sastanak u Vašingtonu Vučić Hoti analitičari Izvor: MONDO, Mario Milojević (ilustracija)

Iako je najavljeni sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija, javnost nazivala sudobnosnim, stručnjaci koje smo kontaktirali su ipak mišljenja da promjene ''stanja na terenu'' neće biti tako brzo.

Jutros je još postojala nada za održavanje sastanka, ali je američki izaslanik za dijalog Ričard Grenel danas kasnije zvanično potvrdio da će uskoro zakazati sastanak predstavnika Beograda i Prištine, ali u novom terminu.

Otkazivanje dolaska prištinskih zvaničnika je po mišljenju stručnjaka, diplomatski poraz onih koji su sastanak sazivali.

Možda će vas zanimati

Podsjetimo, za subotu je u Bijeloj kući u Vašingtonu, prvobitno najavljen sastanak Vučića i predsjednika samoproglašenog Kosova, Hašima Tačija, ali je Tačijev dolazak otkazan nakon što je protiv njega podignuta optužnica za zločine protiv čovječnosti na Kosovu, te je objavljeno da će se na sastanku pojaviti premijer samoproglašenog Kosova, Avdulah Hoti. Međutim on je juče na svom tviter nalogu napisao da je zbog situacije nastale zbog optužnice Specijalnog tužilaštva protiv Tačija, obavijestio specijalnog izaslanika SAD-a za dijalog Srbije i "Kosova" Ričarda Grenela da ne može biti na sastanku.

Tačija i Vučića je na sastanak pozvao upravo Grenel, a kako je ranije rečeno, teme razgovora će prije svega biti ekonomske prirode, što bi kako Amerikanci očekuju trebalo da relaksira odnose i stvori uslove za kasnije političko djelovanje.

Direktor banjalučkog Centra za međunarodne odnose, Miloš Šolaja, je za Mondo rekao da u skorije vrijeme ne očekuje dogovor oko Kosova.

„Tači i Hoti su otkazali odlazak u Ameriku, tako da nema partnera i status ostaje nepromijenjen, a inače su nastojali da izbjegnu primjenu Briselskog sporazuma, tako da će vjerovatno dogovor biti jako teško postići. Očigledno je da će vlast u Prištini ponovo doći u krizu i veliko je pitanje šta će sada biti izlaz. Poslije toga će biti izražena kriza u odnosima prema SAD-u, jer otkazati jedan takav sastanak, to je zaista diplomatski poraz onih koji su ga sazivali, dakle SAD-a“, naglasio je Šolaja.

Na pitanje da li situacija sa Kosovom može uticati na BiH, Šolaja je odgovorio da svaki nemir i nestabilna situacija u regionu moraju imati odraz na BiH.

„Činjenica je da se u velikoj mjeri aranžmani na Kosovu upoređuju sa Dejtonskim mirovnim aranžmanima u kojima su mogući akteri i zajednica sprskih opština i albanske institucije u Prištini, a to u svakom slučaju utiče i kako će se na nas odnositi. Pođite samo od činjenice da BiH nije priznala Kosovo, samo zato što RS ne želi da ga prizna," izjavio je Šolaja.

Stručnjak za međunarodne odnose, Željko Budimir, smatra da neće biti postignut nikakav dogovor na relaciji Beograd –Priština, te da je sve samo pokušaj relaksacije odnosa.

„Trenutno ne postoji rješenje na koje je spreman Aleksandar Vučić. S druge strane, on je previše ozbiljan političar da bi pravio dogovor sa administracijom koja je veoma neizvjesna, jer američki izbori tek predstoje. Što se tiče implikacija na BiH tu se ništa posebno neće promijeniti. U knjizi bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost , koja je skoro izašla gotovo da se ne spominje Balkan, tako da je jasno koliko je Balkan tema u Bijeloj kući i generalno u Vašingtonu. Činjenica je da se to više ovdje nameće sa raznih političkih strana, a naročito to nameće političko Sarajevo kao važnu temu i naravno ljudi koji rade u Stejt departmentu kao što su ambasadori i činovnici srednjeg i nižeg ranga“, zaključio je Budimir.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE