• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nakon brojnih i burnih reakcija: Novi poslovnik NSRS pred poslanicima

Autor Brankica Spasenić

Novi Poslovnik Narodne skupštine Republike Srpske, koji već duže vrijeme izaziva brojne i burne reakcije, danas je stigao pred poslanike.

 NSRS novi poslovnik Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Dio opozicije je još prilikom usvajanja dnevnog reda aktuelne redovne sjedncie, tražio da se ova tačka skine sa dnevnog reda, ali to nije usvojeno.

Poslanici Kluba PDP-a su najavili da uprkos tome, neće odustati od osporavanja novog poslovnika, a poslanik Draško Stanivuković (PDP) je najavljivao i mogućnost protesta, štrajka i drugih vidova borbe protiv novog poslovnika.

Možda će vas zanimati

Opozicionari tvrde da je novi poslovnik NSRS “sahrana demokratije”, dok sa druge strane iz klubova koji čine vladajuću većinu, tvrde da će on donijeti više reda u skupštinskim klupama.

Među novinama je da je vrijeme za pretres po tački dnevnog reda ograničeno. Kolegijum Narodne skupštine, utvrđuje maksimalno vrijeme trajanja pretresa po tački dnevnog reda i raspoređuje ga na klubove poslanika i poslaničke grupe, u okviru redovne rasprave, srazmjerno broju poslanika.

Između ostalog, vrijeme koje poslanik ima da ukaže na povredu poslovnika skraćuje sa tri minuta na minut.

Takođe, predviđa se da poslanik ima pravo na repliku ili krivi navod tek nakon završetka redovne rasprave, dok je sada imao pravo odmah nakon prethodnog sagovornika. Pored toga, smanjuje se vrijeme replike sa tri na dva minuta .

Mijenja se kvorum, uskraćuje mogućnost replike na repliku itd.

Dušica Šolaja, predsjedavajuća Zakonodavnog odbora NSRS, pred početak rasprave je ukazala na praksu u okruženju, te navela da svaki sadrži neko od rješenja koje je uvršteno u prijedlog ovog poslovnika u Srpskoj.

"Cilj je unapređenje rada i povećanje eikasnosti, te uklanjanje nedostataka u važećem poslovniku uz kontinuirano čuvanje diginiteta ove, jedne od najznačajnijih institucija u RS. Sve izmjene idu u ovom pravcu i u svrhu postizanja navedenih ciljeva," kazala je

Navela je da su svi poslanički klubovi u nekoliko navrata dobili radni mateirjal, te da su imali mogućnost da dostave sugestije i prijedloge, a da su to uradili klubovi PDP-a, SNSD-a i DNS-a.

"O svemu su se izjasnili članovi odbora. Dio njih je prihvaćen i ugrađen u ovaj prijedlog poslovnika, a dio nije prihvaćen," kazala je Šolaja.

Rekla je da je svjesna da nemaju svi isti pogled na novi poslovnik, ali se nada da će do kraja rasprave biti postignuta što veća saglasnot oko većine članova poslovnika.

Pročitajte i ovo





Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE