• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS usvojila novi poslovnik o radu

Autor RTRS

Narodna skupština Republike Srpske u trećem nastavku 10. redovne sjednice usvojila je novi Poslovnik o radu Narodne skupštine, Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske u prošloj godini.

 Novi poslovnik NSRS usvojen Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Usvojena su i četiri zakona, četiri nacrta zakona i više izvještaja o radu institucija.

Prijedlog Poslovnika usvojen je uz amandmane Zakonodavnog odbora i poslaničkih klubova koji su postali sastavni dio novog Poslovnika Narodne skupštine.

Usvojeni su sljedeći zakoni: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine.

Pročitajte i ovo

 Poslanici su usvojili četiri nacrta zakona: Nacrt zakona o faktoringu (upućen u stručnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana), Nacrt zakona o upravnoj inspekciji, Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana) i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske (upućen u javnu raspravu koja će se sprovesti u roku od 60 dana).

Parlament je u drugom nastavku 10. redovne sjednice usvojio sljedeće izvještaje: Konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Republike Srpske za period 01.01. – 31.12.2019. godine; Izvještaj Komisije za koncesije Republike Srpske o radu i finansijski izvještaj za 2019. godinu; Izvještaj o radu i izvršenju Rebalansa Finansijskog plana – Budžeta ЈU Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu za period 01.01. – 31.12.2019. godine i Godišnji izvještaj Ombudsmana za djecu za 2019. godinu.

Narodna skupština primila je k znanju: Godišnji izvještaj o rezultatima aktivnosti Institucije Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine za 2019. godinu i Specijalni izvještaj Institucije ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine o pravu na slobodu mirnog okupljanja.

Usvojena je i Informacija o obavezama koje za BiH i Republiku Srpsku proističu iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji sa pregledom mjera i aktivnosti realizovanih tokom 2019. godine, te o ostvarenim rezultatima u približavanju propisa Republike Srpske propisima Evropske unije, saopšteno je iz Narodne skupštine.

Čubrilović: Šteta što nije bio konsenzus

Mnogo toga što je o Poslovniku rečeno nije tačno, smatra predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

"Prošle godine početkom oktobra donesena je odluka o izradi novog Poslovnika. Svi klubovi i poslanici pojedinačno imali su priliku da učestvuju u radu i prijedloge pošalju Zakonodavnom odboru," rekao je Čubrilović.

On je dodao da žali što Poslovnik nije dobio veću podršku i konsenzus, ali na Zakonodavnom odboru je dobio značajan konsenzus.

"Samo jednom je Poslovnik imao konsenzus tokom donošenja, a to je ovaj prethodni, pa se i tokom rada po tom Poslovniku moglo vidjeti nepotrebnih scena iz plenarne sale. Јadan je parlament u kojem odnose regulišu samo paragrafi. Važan je odnos u kojem postoji saradnja između onih koji vode skupštinu, onih koji u njoj rade i onih koji u nju dolaze kao gosti," istakao je Čubrilović.

On je rekao da će sljedeće sjednice biti održan Kolegijum na kojem će biti donesena odluka o datumu održavanja naredne sjednice parlamenta. Kako je naveo, ne vjeruje da će sjednica biti onlajn, ali će svakako sagledati epidemiološku situaciju.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE