• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U BiH otvoreno 45 biračkih mjesta, Čović glasao u Mostaru

Autor SRNA

Za parlamentarne izbore u Hrvatskoj, zakazane za sutra, u BiH će se ovog vikenda moći glasati na 45 biračkih mjesta. Čović pozvao birače u BiH da izađu na izbore.

 U BiH otvoreno 45 biračkih mjesta, Čović glasao u Mostaru Izvor: SRNA/Sanja Bjelica

Glasačka mjesta u BiH jutros su otvorena u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Livnu i Vitezu.

U Sarajevu je otvoreno šest biračkih mjesta u Srednjoj ekonomskoj školi, u Mostaru ih ima 20 na nekoliko adresa, 10 u Vitezu, četiri u Livnu, tri u Tuzli i dva u Banjaluci, prenose federalni mediji.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović glasao je danas na biračkom mjestu u Mostaru za parlamentarne izbore u Hrvatskoj zakazane za sutra, te pozvao sve stanovnike BiH, koji imaju pravo glasa, da isto učine.

On je ocijenio da je saradnja Hrvatske i BiH do sada bila dosta dobra, ali i da može biti puno bolja.

Čović je podsjetio da glasači u BiH nisu nikad presudili na izborima ni za Sabor ni za predsjednika Hrvatske.

"Samo šaljemo poruku da smo dio jednog prostora, da želimo zajednički, kada već to Ustav Hrvatske omogućava, koristiti to svoje pravo. Pozivam sve one koji imaju to pravo u BiH da u ova dva dana izađu i pokažu interes za život u BiH a i za dešavanja u Hrvatskoj. Odlučiti sigurno nećemo, nismo ni do sada, jer tri mandata su simbolična sa aspekta našeg participiranja u Saboru Hrvatske", rekao je Čović.

Čović je podsjetio da je prošlo 25 godina otkako je potpisan Dejtonski sporazum, a da puno stvari još nije riješeno i da rijetki izvana mogu razumjeti šta je BiH, kako je organizovana, kako neke stvari unaprijediti.

"Jedni od rijetkih koji to razumiju su sadašnja Vlada Republike Hrvatske i njen premijer koji nam je pomogao na evropskom putu, vidno, a i u svakodnevnici kada pokušavamo u BiH napraviti iskorak. Svjestan je, dobro to razumije i nastoji na pravi način prenijeti da BiH nije bilo kakva država", naveo je Čović.

Pravo glasa u BiH imaju hrvatski državljani sa prebivalištem u BiH, ali i hrvatski državljani sa prebivalištem u Hrvatskoj ukoliko su se prethodno registrovali za glasanje u inostranstvu.

U Hrvatskoj je danas predizborna tišina koja je počela u ponoć i traje do sutra do 19.00 časova, kada bi trebalo da budu zatvorena birališta za ove parlamentarne izbore. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE