• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srebrenica: Sahranjeno još devet ljudi, sve prošlo u miru

Autor Fena

U Potočarima kod Srebrenice završena je komemoracija održana povodom 25 godina od stradanja Bošnjaka u julu 1995. godine.

 Srebrenica: Sahranjeno još devet ljudi, sve prošlo u miru Izvor: FENA/Hazim Aljović

Trebalo je da, na 25. godišnjicu ovog događaja, danas bude ukopano još pronađenih žrtava identifikovanih u međuvremenu, ali zbog otežanih komunikacija uzrokovanih pandemijom, sve porodice nisu mogle doći iz drugih zemalja u Potočare da bi prisustvovale ukopu najdražih, pa će sahrana posmrtnih ostataka biti obavljena kasnije.

Intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i obraćanjem dužnosnika počela je zvanična komemoracija za žrtve zločina u Zaštićenoj zonu Ujedinjenih nacija u Srebrenica koji je počinjen u julu 1995. godine.

Više od 35 predsjednika i premijera država svijeta snimilo je video-poruke koje su emitovane u okviru obilježavanja 25. godišnjice od ovog zločina.

Delegacije i zvanice, kao i učesnici Marša mira 2020. godine, zbog pandemije koronavirusa ne mogu prisustvovati obilježavanju godišnjice, a samim tim, mali broj ljudi ove godine bio je u Potočanima.

Možda će vas zanimati

Nakon obraćanja, sahranjeni su Salko (Ahmo) Ibišević (1972), Hasan (Alija) Pezić (1925), Sead (Huso) Hasanović (1971), Alija (Bekto) Suljić (1969), Hasib (Šaban) Hasanović (1970), Zuhdija (Suljo) Avdagić (1947), Bajro (Ramo) Salihović (1943), Ibrahim (Hamid) Zukanović (1941).

Izvor: FENA/Hazim Aljović

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 10

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pravedan

Jadno je gledati kako muslimani 25 godina posle zločina u Srebrenici stalno vrte jednu te istu ploču iz koje izvlače neku korist. Danas još uvek plivaju na talasu posdrške NATO-a koji im je i poklonio rezoluciju i genocidu. Ali već sutra mogu d završe kao bivši miljenici NATO pakta (Bin Laden i Sadam)

Darko

Dok su izlazili i srebrenice i klali po srbskim selima onda nista sto niste onda kukali i jaukali sta ste trazili to ste i dobili niko vas nije tjerao od pocetka da nas napadate pocevsi od srbskih svatova pa nadalje .Za srebrenicu zahvalite Aliji , Bakiru, i vasem junaku Oricu koji je uspio na vrijeme izaci iz srebrenice a narod i vojsku ostaviti samo mi nije jasno kako je vas tolike hiljade dobro naoruzane uspijelo zarobiti saka srba ( oko 400 vojnika)

Aleksa

Sad kad krene zaraza u ovom dijelu zbog skupa. Aaa gdje ih nadjose, pa nigdje, sahranjuju prazne sanduke, a mrtvi zive po zemljama zapada

Normalan

Pa dokle više. Kad će ih jednom sahraniti. Ima više sahranjenih nego što je Srebrenica imala stanovnika.

Mnk

Gdje ih samo nalaze tolike, prestanite da sirite laz!

MONDO REPORTAŽE