• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odbor za ustavna pitanja NSRS: Sud BiH da odbaci zahtjev Bošnjaka

Autor SRNA

Odbor za ustavna pitanja NSRS smatra da je Ustavni sud BiH bio dužan da odbaci zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o stvarnim pravima, koje je podnijelo sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS, jer oni ni po kom osnovu nemaju aktivnu legitimaciju.

 Odbor za ustavna pitanja NSRS: Sud BiH da odbaci zahtjev Bošnjaka Izvor: NSRS

"Ustavni sud BiH predviđa da `zahtjeve za pokretanje sporova mogu da upute Sudu samo član Predsjedništva, predsjedavajući Savjeta ministara, predsjednik ili potpredsjednik jednog od domova Parlamentarne skupštine ili četvrtina jednog doma zakonodavnog tijela jednog entiteta`", saopšteno je iz Odsjeka za odnose s javnošću Narodne skupštine.

U saopštenju se dodaje da Vijeće naroda Republike Srpske ne predstavlja jedan, poseban dom Narodne skupštine Republike Srpske, niti je poseban zakonodavni organ, te nema aktivnu legitimaciju za podnošenje zahtjeva zbog čega je Ustavni sud BiH ovaj meritorno neosnovan zahtjev trebalo da odbaci.

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je danas odgovor Ustavnom sudu BiH na zahtjev za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti pojedniih članova Zakona o stvarnim pravima.

Zahtjev za ocjenu ustavnosti odredbi Zakona o stvarnim pravima podnijelo je sedam delegata u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske, tvrdeći da navedene odrebe krše odredbe Ustava BiH.

Današnjom sjednicom je predsjedavao predsjednik Odbora i predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Možda će vas zanimati

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE