• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žestoke reakcije iz Srpske: "Džaferoviću je najbolje da ćuti"

Izvor MONDO/Srna

Brojni zvaničnici i udruženja iz RS žestoko su reagovala na izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića da je zločin nad Bošnjacima u Prijedoru "ima sve elemente genocida"...

 Žestoke reakcije iz Srpske: "Džaferoviću je najbolje da ćuti" Izvor: FENA

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je zločin koji se dogodio na Kazanima, u Sarajevu, sistematski udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije srpskog stanovništva i ima sve elemente genocida.

"To je moj odgovor na neodmjerene poruke koje su se čule danas iz Prijedora, i to od onih koji bi mogli da nam odgovore na pitanje gdje su Srbi iz Zenice i kakvom su smrću skončavali od 1992. do 1995. godine", rekao je Dodik upitan da prokomentariše nedolične izjave koje su danas u Kozarcu na račun srpskog naroda i Republike Srpske iznijeli bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i predsjednika SDA Bakir Izetbegović.

Možda će vas zanimati

Dodik je naglasio da i on izražava žaljenje što zločin na Kazanima nije dobio kvalifikaciju kakva mu pripada i što za njega nisu osuđeni svi koji su u tome učestvovali.

"Žao mi je što u bošnjačkom narodu ima toliko onih koji su spremni da ubiju čak i komšije, što smo vidjeli od pripadnika takozvane Armije BiH, ali i da počine stravične zločine kao pripadnici 'Islamske države'. Isto tako bih želio da podsjetim da mnogi izvršioci zločina nad Srbima nisu osuđeni, niti su sva tijela ubijenih Srba pronađena, pa nemamo ni tu mogućnost da ih dostojno sahranimo", konstatovao je Dodik.

On je zagovornicima velikobošnjačke ideje poručio da odu upravo na Kazane da vide kako se stvarala BiH po muslimanskoj mjeri, a onda do Zenice, Konjica, Kravice i svih mjesta gdje su Srbi stradali zbog velikomuslimanske ideje čiji je tvorac Alija Izetbegović.

"Onima koji su i danas o Republici Srpskoj govorili na nedoličan način poručujem da svaki put kada to urade oni sami pozivaju na raspad BiH, a da za istinu o ratu i stradanju nije potrebna sila ili prisila, potrebne su samo činjenice! Sve poruke koje su danas iz Prijedora poslate Srbima i Republici Srpskoj, ali i ovo što sam im odgovorio - potvrđuje da BiH nema budućnost", zaključio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predsjednik BO RS Milomir Savčić upitao je Džaferovića, koji je bio ratni načelnika CSB-a u Zenici, gdje su danas Srbi u tom gradu i u FBiH, te da bi Džaferović trebalo da pogleda i ko su bile prve žrtve u Prijedoru, gdje su muslimani postavljali zasjede, koliko ih je u Kozarcu bilo naoružanih i koliko je bila spremna elitna jedinica "zelenih beretki".

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata RS Božica Živković Rajilić poručila je Džaferoviću da bi mu najbolje bilo da ćuti, a ne da priča o navodnim srpskim zločinima, posebno kada zna da je bio na listi zločinaca koji su tokom rata činili zločine nad Srbima.

"Sramna je i licemjerna njegova izjava o navodnim srpskim zločinima", rekla je Rajilićeva.

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić rekao je da Džaferović obmanjuje javnost i nastoji da prikrije stvarne razmjere zločina nad Srbima u Srebrenici, Kravici i Podrinju, te u 13 zapadnokrajiških opština.

"Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju Dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti", rekao je predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da je Srbima u Federaciji BiH (FBiH) onemogućeno i da obilježe mjesta stradanja tokom proteklog rata, a na teritoriji današnje FBiH ima samo 10 odsto predratnog srpskog stanovništva.

"Kamo sreće da Srbi u FBiH mogu da obilježe mjesta stradanja kao što to čine Bošnjaci u Prijedoru. Bošnjaci u Prijedoru imaju dan bijelih traka, a nama u Bihaću ne daju ni da obilježimo mjesta gdje su pobili Srbe. U FBiH se mi Srbi ne smijemo ni okupiti", rekao je Radanović povodom današnje izjave predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Radanović je ukazao da Srbi ne smiju ući u Dobrovoljačku ulicu nego se cvijeće položi na više od 300 metara od mjesta stradanja.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon klanjanja dženaze u Kamičanima izjavio je danas da je zločin u Prijedoru sistemski i sistematski organizovani zločin, udruženi zločinački poduhvat, s ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva sa tog područja, kao i da taj zločin ima sve elemente genocida.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE