Postoji objektivan rizik da se aflatoksin pojavi osim u mlijeku i u raznim mliječnim proizvodima, jajima, živinskom i drugom mesu.
To je za Tanjug danas izjavio sekretar Udruženja Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović.
Aflatoksin u mlijeku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom, upozorio je stručnjak PKS.
Prema riječima Brozovića, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbjednosti hrane u Srbiji.
Brozović je ukazao da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača dok je ostatak u sivoj zoni.
Postoje preparti koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo pristsvo dovede na nivo propisan zakonom, objasnio je on.
"Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedjelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mlijeko", tvrdi Brozović.
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mlijeka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.
Riječ je o kompanijama: Mlekara Subotica (11 proizvoda), Megle iz Kragujevca (10), Niškoj mlekari (osam), Mlekari Šabac (osam), Mlekari Somboled iz Sombora (jedan) i Imlek iz Beograda (jedan proizvod).
Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić najavio je da od danas inspekcijske službe kreću na teren da bi kontrolisale da li su sa tržišta povucecni sporni uzorci mlijeka u kojima je zabilježena veća vrijednost kancerogenog aflatoksina od dozvoljene.
Učestvujući u programu RTS-a, Krnjajić je potvrdio da je izvjesna količina domaćeg kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali da je to daleko manje od medijskih spekulacija.
(Tanjug/MONDO)