• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Boljkovac oslobođen optužbi za zločine 1945.

Autor mondo.rs

Prvi hrvatski ministar unutrašnjih poslova, Josip Boljkovac(94), je na zagrebačkim Županijskom sudu nepravosnažno oslobođen optužbi da je 1945. kao šef Ozne naredio hapšenje i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese.

Boljkovac, koji je zbog godina i lošeg zdravstvenog stanja otežano pratio i poslednju raspravu, jutros se nije pojavio na izricanju prve presude, javila je Hina.

Optužba je tvrdila da je tokom tromesečnog suđenja dokazala da je Boljkovac naredio odvođenje i ubistvo civila, a njegova odbrana je u završnoj reči, pre dva dana, tvrdila da "nijedan dokaz Boljkovca ne povezuje s partizanskim zločinom koji se objektivno dogodio".

Zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo Boljkovca je teretilo da je od 7. maja do sredine juna 1945., protivno propisima međunarodnog ratnog prava, naredio hapšenje i dovođenje u zatvor većeg broja civila s područja Duge Rese i okolnih mesta pod optužbom da su sarađivali s ustaškim vlastima.

Nakon podizanja optužnice u septembru prošle godine Boljkovac je isticao da se njegovim slučajem skreće pažnja s dnevne politike, a ponovio je i da "nema pojma o zločinima jer karlovačka Ozna nije bila merodavna za ta pitanja, nego su o likvidacijama odlučivala okružna tela".

U Hrvatskoj je zbog partizanskih zločina prijavljeno 30-ak osoba, ali, kako je većina osumnjičenih umrla ili je nedostupna, postupci su u najvećem broju slučajeva odbijeni, prekinuti ili su u mirovanju, navodi agencija.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE