• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Koreje

Predstavnici BiH i Južne Koreje danas u Sarajevu potpisali Sporazum o saradnji

 Sporazum o ekonomskoj saradnji BiH i Koreje Izvor: MONDO

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Bruno Bojić i predsjednik Korejske asocijacije uvoznika (KOIMA) Juta Li danas su u Sarajevu potpisali Sporazum o saradnji, koji bi trebalo da doprinese unapređenju ekonomskih odnosa dvije zemlje.

Li je rekao da je prvi korak ovog sporazuma već realizovan - dolazak korejskih privrednika na tržište BiH, a da će drugi korak biti da izvoznici iz BiH posjete Republiku Koreju i tom prilikom predstave svoje potencijale, odnosno izvozne proizvode.

"Polažemo mnogo nade da se mogu ostvariti veoma uspješni bilateralni sastanci čiji će rezultati biti povećanje obima spoljnotrgovinske razmjene", istakao je Li.

On je istakao da je njegova zemlja više nego zainteresovana za proizvode iz BiH, prije svega iz poljoprivrede - mlijeka i mliječnih proizvoda, te vode, drvne industrije - namještaj, parketi, laminati, kao i robe iz metalske industrije.

Li je napomenuo da su izvršni direktori korjskih firmi u "kupovnoj misiji" u BiH, gdje su došli da istraže kupovne potencijale bh. izvoznika i korjskih uvoznika, i istakao da su impresionirani ponudom.

Sa asocijacijom KOIMA u "kupovnu misiju" je došlo 20 privrednika, vlasnika firmi koji žele da ostvare saradnju sa parterima iz BiH. Nakon potpisivanja Sporazuma, organizovani su bilateralni susreti korejskih i privrednika iz BiH.

Ogroman deficit u međusobnoj razmjeni

Trgovinska razmjena BiH i Republike Koreje prošle godine iznosila je 2,5 miliona evra, od čega je BiH uvezla robe, uglavnom kaučuka i gume, u vrijednosti od 2,1 milion evra, dok su se u ovu azijsku zemlju uglavnom izvozile montažne kuće, rekao je potpredsjednik Spoljnotrgovnske komore BiH Bruno Bojić.

Na poslovnim susretima privrednika ove dvije zemlje u Sarajevu, Bojić je istakao da je razlog za ovako loš obim razmjene prevelika udaljenost, nepoznavanje tržišta, te potpisani sporazum bivše Jugoslavije kojim je bilo ograničeno poslovanje sa Južnom Korejom.

On je naveo da je danas u Sarajevu prisutno 20 koreanskih uvoznika koji se bave građevinarstvom, energetikom, automobilskom, te drvo-prerađivačkom industrijom, dok će BiH predstavljati predstavnici 24 firme iz metalske industrije, testila, turizma, grana koje su kvalitetne u zemlji.

Pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Midhat Salić rekao je da je BiH jedna mala ekonomija, čiji su glavni trgovinski parteri EU i zemlje CEFTA-e, ta da ima koncentrisan izvoz palete proizvoda.

"Ukoliko želimo da povećamo spoljnotrgovinsku razmjenu, moramo nastupiti malo agresivnije, tražeći nova tržišta", izjavio je Salić novinarima i dodao da je prošle godine spoljnotrgovinska razmjena BiH sa svijetom bila mnogo bolja, jer se povećao i uvoz i izvoz.

Prema njegovim riječima, pokrivenost uvoza izvozom se takođe povećao i iznosio je oko 53 odsto,a takav trend se nastavio i u januaru ove godine, tako da je pokrivenost uvoza izvozom u januaru sa zemljama CEFTA iznosio oko 93 odsto.

Ambasador Koreje u Mađarskoj Cung Ha Su rekao je da su diplomatski odnosi BiH i Koreje u posljednjih 15 godina više nego uspješni, pogotovo u nastupima u međunarodnim organizacijama, kada su uzajamno pružane podrške za realizaciju inicijativa BiH i Koreje.

On je istakao da BiH i Koreja ne mogu biti zadovoljne obimom spoljnotrgovinske razmjene, navodeći da se vlada njegove zemlje trudi da u svim segmentima promoviše ekonomsku saradnju.

Prema njegovim riječima, današnji poslovni susreti između firmi BiH i Koreje su prvi takve vrste, a glavna svrha ove kupovne misije koreanskih firmi je da pronađu proizvode koji će se uvoziti na domaće tržište.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE