• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se kompanije "dovijaju" da zadrže radnike: Bazeni i tobogani u kancelarijama, grickalice na poslu...

Autor Brankica Spasenić

Umjesto pitanja poslodavaca "šta ako uložim u radnika, a on od mene ode", ključno pitanje bi trebalo da bude "šta ako ne uložim i on kod mene ostane", jedna je od poruka koja se danas mogla čuti na panelu "Perspektive tržišta radne snage" na forumu na Jahorini.

 Panel diskusija na Jahorina ekonomskom forumu Izvor: Brankica Spasenić - Mondo

Stručnjaci iz različitih oblasti predlagali su neke od načina zadržavanja radnika i dijelili iskustva koja već primenjuju neke regionalne kompanije.

Složili su se da je ključan faktor visina plate, ali se moglo čuti da brojne kompanije, posebno one koje nastoje zadržati mlade IT stručnjake, koriste različite metode da motivišu radnike da ostanu kod njih.

Tako, primjera radi, imaju bazene i tobogane u kancelarijama, besplatne grickalice, kafu i sokove, nude im brojne prilike za karijerni razvoj, učešće u projektima, slobodne dane i slično.

Katarina Urošević šef kabineta i direktorka korporativnih komunikacija u kompaniji HTEC Group, jednoj od najvećih i najbrže rastućih tehnoloških kompanija Jugoistočne Evrope, istakla je da je tržište IT talenata u regionu konkurentno, kao i da 17 odsto kompanija izgube svoje zaposlene zbog velike konkurentnosti.

"Radi se o mlađoj populaciji koji su univerzitetski obrazovani. Mi zapošljavamo oko 100 ljudi mjesečno", navela je.

Krešimir Bodrožić, direktor TIKT manufaktura, je kazao da se na visoke plate u inostranstvu, mora reagovati istim takvim platama kod nas.

"Kada je kvalitet života isti u Gradišci kao u Minhenu, onda radnik nema potrebu nigdje da ide”, dodao je.

Zdravko Zečević, izvršni diektor u Evropsko dobrovoljnom penzionom fondu je rekao da je najbitniji faktor plata, i da je ona 70 do 80 odsto razlog odlazaka, odnosno ostanka radnika.

Naveo je podatke da oko 15 odsto radnika godišnje ode od poslodavca, a da se u prosjeku u kompaniji zadrže četiri godine.

“Prosječan trošak fluktuacije po zaposlenom u BiH iznosi 8.200 KM. Kompanije koje ulažu u zaposlene imaju 53 odsto manju vjarovatnoću odlaska. Pored usavršavanja, povratne informacije i priznanja doprinose zadržavanju zaposlenih, kao i benefiti u vidu privatnog penzionog fonda, slobodnih dana, fleksibilnosti, radne sredine i drugo”, naglasio je Zečević.

(Mondo)

Pročitajte i ovo

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE