• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik predložio nekoliko rješenja monetarne politike u BiH i poručio: Imaćemo velike štete zbog ponašanja CBBiH

Autor Brankica Spasenić

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik kazao je danas, da će BiH imati veliku štetu zbog politike koju vodi Centralna banka BiH (CBBiH), a koju je ocijenio konzervativnom.

 20220426_114059.jpg Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

“Imaćemo velike štete zbog politike koju vodi CBBiH, ona je koznervativna i važno je samo da guverner sačuva svoju platu potapšan od međunarodnih zvaničnika”, rekao je Dodik.

On je predložio nekoliko mogućih rješenja za monetarnu politiku u BiH, uz ocjenu da o njima bar treba razgovarati, među kojima su - plivajući kurs, vezivanje konvertibilne marke za nešto drugo umjesto evra, poput zlata ili “korpe valuta”.

“Ne kažem da tako treba, ali nismo ni razgovarali o tome. Trenutno je katastrofalno, neprilagođeno stanje… Šefik Džaferović nema pojma o monetarnoj politici. Imamo ozbiljne posljedice”, rekao je Dodik.

Dodik je u pauzi Jahorina ekonomskog foruma, govorio i o inicijativi Otvoreni Balkan, te kazao kako ponašanje BiH nema veze sa ekonomijom, nego isključivo politikom.

Podsjetio je da je ranije Predsjedništvo BIH donijelo odluku da se pridurži Otvorenom Balkanu i dalo nalog Savjetu ministara da provede procedure, a da su tamo “bošnjački ministri to blokirali”.

“BiH nema nijedan bazičan dogovor o bilo čemu”, dodao je.

On je kazao da je evidentno da se svijet prekomponuje i da treba očekivati različite scenarije.

“BiH nije dobar ambijent za ekonomiju i gotovo da nema kretanja na tom planu i u sferi je pameti iz devedesetih godina. Danas je jasno da su globalni igrači, EU, SAD i Velika Britanija, svoje ekonomske probleme rješavali tako što su bez pokrića emitovali svoje valute. Marka je vezana za evro, a ako gubi evro gubi i KM, dok mi imamo monetarne vlasti koje se bez razlike ponašaju. To je poremećeno. Nemamo instituciju koja čuva KM”, podvukao je Dodik.

Premijer RS Radovan Višković je kazao da je BiH juče, a ne sutra trebalo da bude članica u slobodnoj trgovinskoj zoni Otvoreni Balkan, a da štetu trpi privreda i radnici.

“Postavlja se pitanje da li se isplati u takvoj zemlji nastaviti da funkcionišete ako vam svakodnevno neko stavi kamen oko vrata”, kazao je Višković.

“Živio sam u nadi da nam se neće desiti ništa teže od pandemije korona virusa. Bili smo na dobrom putu za ekonomski oporavak, ali nažalost, ukrajinska kriza je napravila ekonomski sunovrat Evrope, a mi koji smo ekonomki povezani i zavisni od određenog broja energenata iz zemalja EU , trpimo posljedice. Inlaftorna kretanja su u značajnoj mjeri porasla. Ne preostaje nam drugo nego da se skupa sa poslovnom zajednicom i socijalnim partnerima dogovaramo i prevaziđemo ovo na što bezbolniji način. U prvom planu je da sačuvamo našu ekonomiju i radna mjesta , prije svega kroz javne investicije i očuvanje javne potrošnje”, kazao je Višković.

Goran Račić predsjednik Privredne komore Banjaluka, naveo je da je jedna od tema Jahorina ekonomskog foruma i radna snaga “koja je postala ograničavajući faktor do mjere da je pitanje do kada će neke djelatnosti moći da rade na nivou na koji smo navikli”.

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE