• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počeo "Jahorina ekonomski forum": Tema - globalni ekonomski izazovi

Autor Dragana Božić

Na Jahorini je jutros otvoren peti "Jahorina ekonomski forum" tokom kojeg će glavna tema rasprave biti globalni ekonomski izazovi i prilike.

 Srn2022-4-26_1054564_1.jpg Izvor: Srna/Ognjen Begović

Predsjednik Skupštine Udruženja "Ekonomski forum" Goran Račić ocijenio je u obraćanju tokom otvaranja da je veliki odziv na Forum, nakon dvije godine pauze zbog pandemije virusa korona, dokaz da je izrastao u prepznatljiv poslovni događaj, te da se na prethodna četiri skupa došlo do značajnih spoznaja o mogućim načinima rješavanja aktuelnih problema iz ekonomije.

Račić je konstatovao da je, nakon pandemije, rat u Ukrajini izazvao nove ekonomske probleme u trenutku kada je prethodna godina završena sa rastom industrijske proizvodnje sa više od 12 odsto, rastom BDP-a po tromjesečjima od 2,1 odsto i šest odsto većom stopom rasta izvoza u odnosu na uvoz.

"Izvoz je rastao po stopi od 30,5 odsto, a uvoz po stopi od 24,8 odsto. Pokrivenost izvoza uvozom bila je 79,4 odsto. Onda je došlo do ratnih sukoba u Ukrajini", naveo je Račić.

On je rekao da najnovija kriza suočava sa novim ekonomskim i političkim rizicima.
Račić je istakao da su mjere Vlade Repoublike Srpske u periodu krize izazvane virusom korona dale svrsishodne rezultate.

"Rat u Ukrajini osim bezbjednosne prijetnje predstavlja najveću geopolitičku krizu u posljednje vrijeme. Mnogi ekonomisti upozoravaju da slijed period pada ekonomske aktivnosti uz visoku stopu inflacije. Sve to, uz nezdrživo visoke cijene energenata i prekinute lance snabdijevanja i nedostatak sirovina", istakao je Račić i dodao da sve to prijeti da prouzrokuje krah svjetske ekonomije.

On kaže da je svjetski dug mnogo veći od svjetskog BDP-a, te da su u opticaju velike količine odštampanog novca kojima su i EU i SAD pokušale da saniraju kovid krizu.

Račić je napomenuo da će na dvodnevnom "Jahorina ekonomskm forumu" panelisti i pokušati naći adekvatne odgovore za novonastalu krizu, kao moguće mehanizme za saniranje posljedica.

Račić je rekao da je u međuvremenu realizovano dosta zaključaka sa prethodnih foruma.

Na Forumu će kroz panele biti zastupljene i regionalne teme kao što su "Otvoreni Balkan", regionalna saradnja, te jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije, najavili su organizatori.

Forumu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, kao i premijer Repubilke Srpske Radovan Višković, te ministri u Vladi Srpske.

Danas, prvog dana Foruma, predviđena je diskusija u okviru sedam panela, dok će i sutra, drugog dana, učesnici voditi raspravu u okviru još sedam panela.

"Jahorina ekonomski forum" održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara BiH, a okuplja između 400 i 500 učesnika iz desetak evropskih zemalja. 

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE