• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li će RS osnovati SVOJU BANKU? Viškovićeva najava iz prošle godine je ponovo aktuelna zbog SANKCIJA

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

U junu prošle Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da bi trebalo da bude formirana banka koja će biti u vlasništvu Republike Srpske, kako bi se na finansijskom tržištu izbjeglo "ucjenjivanje pojedinih banaka".

 RS osnivanje banke zbog sankcija Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk

Najava predsjednika Vlade RS ponovo je aktuelna danas kada su se banke u Bosni i Hercegovini (i  snjima banke u Republici Srpskoj) našle pod prijetnjom službenika američkog ministarstva finansija da bi prema njima mogao biti primijenjen neki vid sankcija (od strane institucija SAD) ukoliko nastave da opslužuju račune fizičkih i pravnih lica koja su već na listi sankcija američkih institucija.

Povezano

Ovo je uzrokovalo gašenje računa sankcionisanih fizičkih licа (funkcioneri Republike Srpske), ali i pravnih lica (firmi), kao i računa Srpske demokratske stranke koja je na listi sankcija već 20 godina,kako banke ne bi bile dovedene u situaciju da im se onemogući korištenje platnih sistema koji su pod kontrolom finansijskog aparata u SAD: korespodenciju sa inostranim bankama u SWIFT sistemu.

Višković je prošle godine rekao novinarima, kako je prenijela agencija Beta, da postoje banke čiji vlasnici naređuju da ne posluju sa institucijama RS.

"Toga se moramo riješiti. Oni žele da vide ekonomski slom Republike Srpske, a jedno je sigurno da RS neće bankrotirati",rekao je Višković.

Višković je pojasnio da je Vlada RS razmatrala mogućnost da zatraži od nadležnog suda da ubrza procedure koje se odnose na stečaj "Banke Srpske", poslije čega bi se krenulo u osnivanje nove banke u vlasništvu RS, koja bi se udružila sa Investiciono-razvojnom bankom (IRB RS).

Republika Srpska je ranije u vlasništvu imala "Banku Srpske", nastalu nakon što je Vlada RS 2013. preuzela propalu "Balkan Investemnt Banku". "Banka Srpske" je 2017. godine otišla u stečaj. 

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zele

Nece vas narod vise. Dosta vas je

MONDO REPORTAŽE