• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naftna polja u Posavini: Zatražena ekološka dozvola za eksploataciju 20 tona dnevno

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Kompanija "Jadran-Naftagas" iz Banjaluke zatražila je ekološku dozvolu za eksploataciju nafte i gasa na dvije bušotine u Obudovcu kod Šamca gdje kompanija već godinama vrši istraživanja ovih sirovina.

 Istraživanje nafte Izvor: Shutterstock

Ministarstvo za prostrorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS u petak je objavilo obavještenje o Podnošenju zahtjeva za izdavanje ekološke dozvole za eksploataciju nafte i zemnog gasa na nalazištu "Obudovac".

Navodi se da je nalazište površine 1.669,44 hektara sa očekivanom proizvodnjom nafte od 20 tona nafte na dan i gasa od 49 m3 dnevno.

U dokumentaciji koje je dostupna na sajtu Ministarstva i Opštine Šamac može se vidjeti  da su u pitanju dvije bušotine (Ob-2 i Ob-3) 

"Jadran-Naftagas" i Vlada Republike Srpske su 30. oktobra 2023. godine potpisali ugovor o koncesiji za eksploataciju nafte i zemnog gasa na eksploatacionom polju Obudovac

"Vode Srpske" u avgustu ove godine izdale su pomentoj kompaniji vodnu saglasnost na projektnu dokumentaciju za izgradnju naftnih bušotina Ob-2 Ob-3 u Obudovcu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je u martu donijelo rješenje u kojem se navodi da nosilac projekta "Jadran- Naftagas" d.o.o Banjaluka nije dužan sprovoditi procjenu uticaja na životnu sredinu, niti pribavljati Studiju uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije nafte i zemnog gasa na polju u Obudovcu.

Preduzeće "Jadran-Naftagas" (koje su osnovali NIS - Naftna industrija Srbije i "Zarubežnjeft") je sa Vladom RS 2011. godine sklopilo Ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje nafte i gasa.

Objavljeno je da je koncesija dobijena na period od 28 godina - tri godine za istraživanja i 25 godina za eksploataciju. Ugovorom se tada "Jadran - Naftagas" obavezao da će, na osnovu usvojene Studije ekonomske opravdanosti, u istraživanja i eksploataciju nafte i gasa na teritoriji RS investirati 229 miliona dolara, s tim što će planirana vrijednost investicija za istraživanje biti 40,7 miliona dolara, a za fazu eksploatacije 188,3 miliona dolara, ako se dokažu rezerve.

(MONDO)

Povezano

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE