• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kole hoće u Titovu vilu

U sastavu lečilišta "Simo Milošević" u Igalu, za koje je raspisan tender, je i rezidencija bivšeg predsednika SFRJ.

 Kole hoće u Titovu vilu Izvor: MONDO

Rok za podnošenja ponuda je 15. jul, a tendersku dokumentaciju - vrednu 10.000 evra - otkupili su "MK grupa" Miodraga Kostića i mađarski lanac hotela "Danubijus", piše "Glas javnosti".

Iz hercegnovskog zdravstvenog centra ranije su saopštili da su potencijalni partneri i firme iz Izraela, Austrije i Španije. Za dvadeset dana znaće se hoće li neki od investitora koje očekuje vlada i uprava kompanije učestvovati na tenderu, kao i da li će "Danubijus" i "MK grupa" dostaviti konačne ponude za preuzimanje državnih akcija instituta. Vrednost instituta procenjena je na oko 60 miliona evra.

Branko Vujović, direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, rekao je da nije zadovoljan interesovanjem za preuzimanjem instituta. "Na osnovu prethodnih razgovora očekivali smo da će više firmi biti zainteresovano za kupovinu 56,48 odsto državnih akcija instituta iz Igala. Ostalo je malo vremena do 15. jula, kada zatvaramo tender i ovo vreme treba da iskoristimo da animiramo još potencijalnih investitora", rekao je Vujović.

Osim državnih fondova i vlade, Republika Srbija ima 25,94 odsto akcija instituta, manjinskim deoničarima pripada 16,29 odsto, a ICN Farmasjutikals ima 1,29 odsto. Nominalna vrednost akcije je oko 154,94 evra, a njena cena na berzi 151,95 evra, prenose agencije.

Vlada Srbije postala je deoničar instituta polovinom 2006. godine, preuzimanje akcija koje su pripadale "Galenici". Sastavni deo imovine instituta su tri zgrade takozvane Prve faze sa 600 kreveta, sa malim bazenom i sadržajima za fizikalne terapije, Mediteranski centar sa 800 kreveta, bazenom od 33 metara, sportskim salama, kongresnom salom, restoranima i delom za fizikalne terapije, kao i vila "Galeb" (bivša Titova rezidencija) - ukupno oko 80.000 kvadratnih metara. Institut ima u Igalu i zemljište površine više od 200.000 kvadrata.

Ponudu za preuzimanje centra za multidisciplinarno banjsko lečenje u Igalu mogu dostaviti oni koji direktno ili indirektno poseduju 51 odsto kapitala najmanje jednog rehabilitacionog centra i upravljaju njima. Uslov je i da je ponuđač u svakoj od prethodne tri godine pozitivno poslovao i da je u tom periodu ostvario ukupan promet od najmanje 100 miliona evra. Zainteresovani moraju imati pismo o namerama ili sklopljen ugovor o upravljanju sa renomiranom kompanijom koja vodi najmanje jedan centar za medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju.

Iako obrađuje preko 20.000 hektara u Vojvodini, "srpski kralj šećera" preselio je deo biznisa u Ukrajinu, s namerom da u toj zemlji postane kralj žita. Tamo je investirao u izgradnju silosa od 113.000 tona. Posao sa šećerom u Srbiji prodao je "Nordcukeru", pošto je u već slavnoj transakciji tri šećerane dobio za devet evra, pa je ove godine zakupio više od 100.000 hektara u Ukrajini da bi gajio pšenicu, uljanu i šećernu repu i ostale kulture i da između ostalog pravi i etanol. Kao glavni razlog povlačenja iz Srbije, Kostić je naveo odnos vlasti prema ulagačima i to što se na krupne zemljoposednike u Srbiji ne gleda blagonaklono.

Celi sistem "MK grupe" čini oko 30 preduzeća - od primarne poljoprivrede i industrije šećera, do investicionih projekata i brokerske kuće, od kojih je jedna u Crnoj Gori. Posluju i u Belorusiji, a nameravaju da osvoje tržište Argentine, Sudana i Kazahstana.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE