• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd dobija "pametnu zgradu"

Beograđani sa mnoooogo dubokim džepom od septembra će moći da žive u "pametnoj zgradi", u kojoj je sve na dugme.

 Beograd dobija "pametnu zgradu" Izvor: MONDO

Koliko puta ste došli kući umorni i poželeli da neko uradi gomilu posla za vas? Ili da sedite u fotelji, mrzi vas da uključite svetlo, a onda da pljesnete rukama i odjednom - paf , eto svetla?

Takozvana "pametna zgrada", koja "sve sama radi" uskoro će "zaživeti" i u Beogradu u srcu grada, u Balkanskoj broj 2 (Terazijski plato). To će biti prva takva zgrada na Balkanu.

U zgradi "B2" sve je kompjuterizovano i budućim stanarima nudi najsavremenije tehničke mogućnosti upravljanja i kontrole raznih funkcija apartmana, od telefona i neograničenog besplatnog bežičnog pristupa Internetu, osvetljenja, klimatizacije do protivpožarne zaštite i obezbeđenja.

U njenim apartmanima ne postoje štekeri, gurtne i radijatori, a temperatura i svetlo ipak mogu da se podešavaju. I to po meri stanara koji pritom može da se nalazi bio gde u prostoru, ali i u svetu jer uređajima može da se komanduje i putem SMS-a.


Tako, na primer, kada se budu vraćali sa poslovnog putovanja ili sa odmora u egzotičnim zemljama, žitelji "pametne zgrade" (biznismeni i ljudi sa dubljim džepom), moći će sa nekog svetskog aerodroma da pošalju SMS sistemu upravljanja u svom domu i podese temperaturu kako bi ih dočekala rashlađena spavaća soba, da obaveste osoblje "pametnice” da žele da im se napuni frižider ili da naruče karte za večernji izlazak u pozorište!

Sistem će njima poslati poruku na mobilni telefon ako nešto krene po zlu u stanu, ali ne moraju da brinu jer će se za njihovu imovinus tarati protivpožarni i protivprovalni sistem, alarm za otkrivanje ugljen-monoksida i radnici obezbeđenja.

U sredu je, još nedovršena zgrada, predstavljena novinarima. U apartmanu na trećem spratu biće sedište Moskovske banke u Srbiji.

Stanarima će biti dostupni digitalna televizija i telefon i neograničeni bežični internet, stanove će moći da zagreju i pre početka grejne sezone jer će kroz zidove teći voda čiju će temperaturu unutrašnji kontrolni sistem dizati do 35 stepeni.

Interesantno je da niko neće moći da kupi apartman u zgradi, već će moći samo da se iznajmljuju. Investitori kriju cifru, ali prema nekim nezvaničnim podacima iz beogradskih agencija za nekretnine, ispod 7.000 evra teško da će tu moći da se "primiriše".

Zgrada će biti "čudo tehnike". Od lifta može da se "traži“ da se ne zaustavlja na svakom spratu, a svetlo, grejanje, hlađenje i roletne se pokreću sa istog ekrana. U zgradi B2 postoji čak i prostorija za reciklažu, tako da će iz nje izlaziti delimično prerađeni otpaci.

Pametna zgrada ima ukupno 25.000 kvadrata. Njena izgradnja je počela pre četiri godine, a inžinjeri su hiljade sati proveli u razvoju i testiranju instalacija. U zgradi ima 35 stanova (apartmana), 17 poslovnih prostorija, 12.000 kvadrata garaže...

(www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE