• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta pojeftinila ispod 118 dolara za barel

Sirova nafta je u petak na svetskim berzama pojeftinila ispod 118 dolara za barel.

 Nafta pojeftinila ispod 118 dolara za barel Izvor: MONDO

Pojeftinjenje je nastalo usled očekivanja da će ključni naftovod u Turskoj, na kojem još bukti požar nakon eskplozije, biti pušten u rad verovatno ranije nego što se očekivalo.

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u septembru je danas na Njujorškoj robnoj berzi pala za 2,29 dolara, na 117,73 dolara za barel, dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno pojeftinila 2,36 dolara, na 115,50 dolara po barelu, preneo je Rojters.

Na pad cene "tečnog zlata" je uticalo i jačanje dolara na najvišu vrednost u poslednjih pet meseci u odnosu na evro, čime je preokrenut višemesečni trend pada vrednosti američke valute.

U četvrtak uveče je nafta na berzi u NJujorku poskupela 1,44 dolara po barelu, pošto je nastavio da tinja požar na naftovodu Baku-Tbilisi-Džejhan, usled čega su obustavljene isporuke lake nafte tipa "Azeri" iz Džejhana, ključnog izvoznog terminala u Sredozemnom moru.

Požar bi mogao da bude ugašen danas ili sutra, a kad do toga dođe naftovod može da bude pušten u funkciju u roku od deset dana, izjavio je neimenovani viši zvaničnik turskog ministarstva energetike. Ranije je najavljivano da će nafta biti puštena kroz cevovod za nedelju ili dve.

Nafta je pojeftinila, kako navode energetski stručnjaci na Njujorškoj berzi, za 30 dolara ili oko 20 odsto u odnosu na rekord postignut 11. jula od 147,27 dolara po barelu.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE