• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šećera i ulja i za izvoz

Ove godine se očekuje dosta dobar rod suncokreta i prosečan rod šećerne repe, pa će Srbija imati dovoljno jestivog ulja i šećera i za izvoz.

 Šećera i ulja i za izvoz Izvor: MONDO

Ove godine se očekuje dosta dobar rod suncokreta i prosečan rod šećerne repe, pa će Srbija imati dovoljno jestivog ulja i šećera i za izvoz, izjavio je Tanjugu saradnik Centra za naučno-istraživački rad u Privrednoj komori Srbije Vojislav Stanković.

Šećerna repa je ove godine zasejana na površini od 48.000 hektara i očekuje se prosečan prinos od 47 tona po hektaru i proizvodnja od 2,251 milion tona, kazao je Stanković.

Uz normalan sadržaj šećera u korenu šećerne repe, biće proizvedeno oko 300.000 tona šećera, što će biti dovoljno da se obezbedi izvozna kvota od 180.000 tona, a sa prelaznim zalihama od 100.000 tona šećera će biti dovoljno za domaće potrebe, dodao je on.

Očekuje se dosta dobar prosečan prinos suncokreta od 2,3 tone po hektaru, što je na nivou prinosa koji ostvaruju vodeće zemlje u proizvodnji suncokreta, rekao je Stanković.

Ukupan rod bi trebalo da bude oko 440.000 tona i biće dovoljan da se podmire domaće potrebe i da bude proizvedeno i 20.000 tona jestivog ulja za izvoz.

Očekuje se i dobar rod soje. Prosečan prinos te uljarice bi trebalo da bude 2,8 tona po hektaru, a ukupan ovogodišnji rod 400.000 tona, rekao je Stanković.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE