• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nafta poskupela, krivac uragan ”Ajk”

Sirova nafta je na svetskim berzama poskupela zbog približavanja uragana Ajk naftnim postrojenjima u Meksičkom zalivu,

 Nafta poskupela, krivac uragan ”Ajk” Izvor: MONDO

Sirova nafta je u ponedeljak na svetskim berzama poskupela zbog približavanja uragana Ajk naftnim postrojenjima u Meksičkom zalivu, dok trgovci istovremeno sa pažnjom prate da li će na sutrašnjem sastanku u Beču Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) odlučiti da smanji ili zadrži trenutnu proizvodnju.

Cena američke "lake" nafte za terminsku isporuku u oktobru je u ponedeljak na Njujorškoj robnoj berzi porasla 1,41 dolar - na 107,64 dolara za barel - dok je evropska "brent" nafta na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu istovremeno poskupela za 1,19 dolara, na 105,28 dolara po barelu, preneo je Rojters.

Ministri energetike članica OPEK su u ponedeljak počeli da se okupljaju u Beču, a u utorak će održati zvanični sastanak.

Oni bi, kako se očekuje, trebalo da usvoje odluku o zadržavanju sadašnjeg nivoa proizvodnje, delom i zbog toga što je sirova nafta poslednjih dana poskupela zbog pretnje od uragana.

"Mislim da ne postoji mogućnost da promenimo proizvodnju", izjavio je u nedelju ekvadorski ministar energetike Galo Čiriboga. Sa druge strane, ministar najuticajnije članice kartela - Saudijske Arabije - još nije dao nikakav komentar otkad je stigao u Beč.

Uragan Ajk je u ponedeljak oslabio na drugu kategoriju, ali se očekuje da će ponovo dobiti na snazi i ući u Meksički zaliv kao uragan treće kategorije.

Procenjuje se da bi mogao da ugrozi tamošnja naftna postrojenja, koja su još uglavnom zatvorena nakon manjih oštećenja nastalih od uragana Gustav.

(www.mtsmondo.com/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE