• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić:Tržišna procena NIS-a se mora uvažiti

Mlađan Dinkić je izjavio je da tržišna procena NIS-a, koju je uradila revizorska kuća "Diloit i Tuš" na 2,2 milijarde evra, mora da se uvaži.

 Dinkić:Tržišna procena NIS-a se mora uvažiti Izvor: MONDO

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je u utorak da tržišna procena NIS-a, koju je uradila revizorska kuća "Diloit i Tuš" na 2,2 milijarde evra, mora da se uvaži i da će biti iskorišćena kao baza za pregovore o prodaji NIS-a.

On je, na konferenciji za novinare, naglasio da se mora uvažiti činjenica da je velika razlika između 800 miliona evra i 2,2 milijarde evra, koliko je procenjeno da vredi NIS.

U pregovorima će se pokušati da se izdejstvuje "fer cena", rekao je Dinkić i dodao da je "potpuno nevažno gde se ta razlika, koju treba da nadoknade Rusi, završiti", da li u rukama građana, u infrastrukturnim projektima ili državi.

Dinkić je kazao da će "Gaspromnjeft" biti u zakonskoj obavezi da po minimalnoj ceni, koja uzima u obzir procenu "Diloit i Tuša", otkupi akcije od radnika i građana.

Prema njegovim rečima, procene su da u NIS-u 24.126 ljudi ima pravo na 200 evra po godini radnog staža, što je ukupno 491.000 godina radnog staža, pa će tako učešće zaposlenih u podeli akcija iznositi između 4,34 i 4,46 odsto akcija NIS-a.

On je naveo da će država imati 29,6 odsto, građani 15 odsto, a "Gaspromnjeft" 51 odsto akcija.

Dinkić je potvrdio da će se izveštaj "Diloit i Tuša" naći na nekoj od narednih sednica Vlade, ali da se na sednici neće raspravljati o ciframa, već da će to biti samo "poštovanje tehničke forme".

Ministar je ubeđen da i "Rusi znaju da to nije fer aranžman", i dodao da "zbog toga ima prostora za pregovore".

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je  da bi sve nedoumice oko gasnog aranžmana Srbije i Rusije trebalo da budu rešene do kraja godine.

"Očekujem da će sada kada je Srbija održala reč koju je dao državni vrh tokom posete Moskvi u januaru, biti ispoštovan i rok predviđen sporazumom i da će se nedoumice rešiti do kraja godine", kazao je Đelić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da za Naftnu industriju Srbije (NIS) mora biti utanačen socijalni program, kao i precizirane investicije i njihov program.

"Dodatno s tim, bolje snabdevanje gasom doprineće dolasku novih investicija.Treba sagledati stvari u celini i ubeđen sam da će Vojvodina naći dobru računicu", rekao je Đelić.

Skupština Srbije danas je ratifikovala Sporazum o stabilziaciji i pridruživanju EU i Energetski sporazum sa Rusijom.

Energetskim sporuzumom Srbije i Rusije, koji je potpisan 25. januara, u Moskvi predviđena je izgradnja deonice gasovoda Južni tok kroz Srbiju koja će transportovati prirodni gas iz Rusije kroz Crno more do evropskih zemalja, a protokolom je predviđena i prodaja 51 odsto kapitala NIS-a ruskom Gaspromu za 400 milione evra i 500 miliona evra investicija u modernizaciju te kompanije.

Vlada Srbije je najavila i pregovore sa ruskim partnerom oko detalja sporazuma, a početkom avgusta angažovala je revizorsku kuću Dilojt i Tuš (Deloitte) koja je procenila da je tržišna vrednost Naftne industrije Srbije 2,2 milijarde evra.

(www.mtsmondo.com/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE