• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neizvesna izgradnja gasovoda Južni tok

Ratifikacija sporazuma s Rusima ne znači da će i početi izgradnja gasovoda, rekao je Jurij Buligin iz Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije.

 Neizvesna izgradnja gasovoda Južni tok Izvor: MONDO

Ratifikacija energetskog sporazuma Srbije sa Rusijom ne znači da će i početi izgradnja gasovoda Južni tok, rekao je Jurij Buligin iz predstavništva Trgovinsko-industrijske komore Ruske Federacije.

On je u sredu na skupu u Privrednoj komori Srbije rekao da obim i tempo ruskih investicija i projekata počinje značajno da zavisi od dobre volje političkog rukovodstva u Srbiji.

Buligin je na Prvom poslovnom forumu slovenskih zemalja koji je održan u PKS-u, kazao da je ratifikacija energetskog sporazuma u srpskom parlamentu dobar i istorijski potez i način da se omogući priliv ruskih investicija u tako važnu oblast u Srbiji kao što je to energetika, ali da nije ubeđen da će projekat Južni tok biti realizovan.

Ruskoj državnoj kompaniji Gaspromu, kako je naveo, za realizaciju gasovoda Južni tok nisu potrebne investicije sa strane i kapital te kompanije omogućava da se projekat realizuje samostalno.

Kada i ako Južni tok bude izgrađen, ta trasa će Srbiji omogućiti poziciju vodeće države u regionu, smanjiće se trgovinski deficit sa Rusijom i pospešiće se ekonomski razvoj Srbije, naglasio je direktor ruskog predstavništva u Beogradu.

Ruski investitori i velike kompanije spremne su, kako je kazao Buligin, da ulažu u Srbiju ali je evidentno i da se u nastupu na srpskom tržištu susreću s brojnim problemima.

Postoji problem oko modernizacije hidroelektrane Đerdap, iako je sa ruske strane oprema spremna i preduzeća Silovije mašini i Tehnopromeksport su otvorile svoja predstavništva u Srbiji radi intenziviranja saradnje. Međutim, na remont Đerdapa se još čeka.

Na probleme, prema njegovim rečima, upozoravaju i ruska naftna kompanija Lukiol koja posluje u Srbiji već nekoliko godina, a sada je i Gasprom rezervisan u pogledu sudbine projekta gasovoda Južni tok.

S druge strane, kako je naglasio Buligin, ruska preduzeća mogu u velikoj meri da investiraju u energetski sektor u Srbiji, naročito kada je reč o revitalizaciji termoelektrana i izgradnji novih HE i TE u Srbiji.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE