• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iduće nedelje odmrzavanje prelaznog sporazuma

Predsednik Vlade Srbije izjavio je u sredu da očekuje da će sledeće sedmice biti odmrznut prelazni trgovinski sporazum Srbije i Evropske unije.

 Iduće nedelje odmrzavanje prelaznog sporazuma Izvor: MONDO

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je u sredu da očekuje da će sledeće sedmice biti odmrznut prelazni trgovinski sporazum Srbije i Evropske unije, što će otvoriti vrata za dolazak novih stranih investitora.

On je obraćajajući se stranim investitorima u Beogradu rekao da očekuje nove investicije iz inostranstva u vrednosti više stotina miliona evra posle ratifikacije Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU i energetskog sprazum sa Rusijom.

"Izgradnja infrastrukture je jedno od osnovnih opredeljenja Vlade Srbije, koja je u prvim mesecima od formiranja dosta učinila u pripremi izgradnje drumskih i železničkih saobraćajnica na Koridoru 10", rekao je Cvetković na skupu na kome je Savet stranih investitora (FIC) predstavio "Belu knjigu".

To je šesta Bela kniga Saveta stranih investitora i u njoj se iznose predlozi za poboljšanje poslovnog okruženja u Srbiji.

Premijer Srbije je naveo da mere koje vlada preduzima u poboljšanju poslovnog orkuženja i za privlačenje stanih investitora obuhvataju i projekat reforme propisa - Srp, kao i poreske i druge podsticaje.

Potpredsednik vlade i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić je procenio da će u 2008. vrednost stranih direktnih investicija biti oko četiri milijarde dolara, što je uspeh u izbornoj godini.

On je istakao da su Srbiji za održavanje godišnjeg privrednog rasta od oko sedam odsto potrebne investicije u vrednosti od pet milijardi dolara.

"Posebni podsticaji za dolazak stranih investitora obezbeđeni su u automobilskoj industriji, elektronici i sektoru infromacionih tehnologija", podsetio je Dinkić i istakao da očekuje da će, pored italijanskog Fijata, i Iveko ugovoriti saradnju sa kragujevačkom Zastavom.

Dinkić je najavio izmene Zakona o eksproprijaciji, kako bi investitori lakše mogli da kupe zemljište na kojem nameravaju da grade poslovne objekte.

"Strani investitori u Srbiji najviše zamerki imaju na propise o dobijanju građevinskih dozvola, kao i o tržištu rada, ali i na poreske procedure i korupciju", rekao je predstavnik FIC-a Mihailo Crnobrnja.

U proteklih nekoliko godina Srbija je, prema njegovim rečima, dosta napredovala u poboljšanju poslovnog okruženja, ali ne onoliko brzo koliko su očekivali strani investitori.

U "Beloj knjizi" je nevedeno 120 preporuka za poboljšanje poslovne klime u Srbiji, a FIC je, kako je u sredu rečeno, spreman da pomogne srpskoj vladi u pripremi reforme propisa i otklanjanju prepreka za dolazak novih investitora i lakše poslovanje.

Odgovarajući na zemerke zbog dugotrajne procedure dobijanja saglasnosti i dozvola za izgradnju, ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić je obećao da će do kraja godine biti promenjeni propisi u toj oblasti.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je rekao da su pripremljene izmene Zakon o zaštiti konkurencije i Zakon o elektronskom poslovanju.

Predsednik FIC-a Stejn-Erik Velan je naglasio da strani investitori imaju poverenje u novu Vladu Srbije i očekuju da ona nastavi sa reformama i poboljšanjem uslova za poslovanje, kako bi Srbija bila lider u regionu.

Savet stranih investitora Srbije okuplja 120 kompanija koje su Srbiju uložile 14 milijardi dolara i zaposlile 60.000 ljudi.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE