• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropsko tržište akcija se oporavlja

Evropsko tržište akcija se donekle oporavilo, nakon "cik-cak" putanje.

 Evropsko tržište akcija se oporavlja Izvor: MONDO

Dolar je dodatno oslabio pod pritiskom produžene neizvesnosti na američkom finansijskom tržištu i usled poskupljenja nafte.

Glavni evropki FTSEurofirst 300 indeks akcija bio je, tokom rane popodnevne trgovine na Londonskoj efektnoj berzi, u blagom rastu - za 1,4 odsto - na 1.087,67 poena, posle jučerašnjeg prepodnevnog malog uspona i isto takvog popodnevnog pada.

Oporavak tog i većine drugih nacionalnih, kontinetalnih, indeksa akcija danas je podstaknut, pre svega, združenom intervenicijom američke i drugih moćnih centralnih banaka.

Moćne centrobanke su, naime, na globalno finansijsko tržište ubacile više od 200 milijardi dolara da bi povećale kreditnu likvidnost i smirile krizu koja je buknula početkom ove sedmice, posle bankrota američke investicione banke "Liman braders".

Na evropsko tržište danas je povoljno delovala i vest o prezimanju posrnule i najveće britanske hipotekarne banke HBOS od strane "Lojd TSB banke" za sumu od 12,2 milijarde funti stelinga (15,47 milijardi evra).

Akcije "Lojd banke" su na berzi u Londonu "skočile" više od pet odsto posle objavljivanja tog aranžmana, dok su hartije francuske "BNP Pariba" i švajcarske UBS banke uvećane još više - 10,8 i devet procenata.

Na Londonskoj berzi odskočile su, takođe, akcije mnogih drugih kompanija, uključujući i firme iz sirovinskog i naftnog sektora, javlja Rojters.

Cena nafte se danas opet približila granici od sto dolara po barelu i to je bio dovoljan podsticaj investitorima da pojačano traže hartije vodećih naftnih kompanija koje su poskupele, u proseku, na indikativnim berzama u Londonu i Frankfurtu, od 2,5 do 3,7 odsto.

Glavni indeksi na berzi u Tokiju i većini drugih značajnijih azijskih akcija danas su bili u padu, uglavnom pod uticajem prethodne loše poslovne tendencije na Vol stritu.

Moskovska efektna berza će sutra ponovo početi da radi, nakon što je sinoć, dva sata uoči završetka poslovanja, zatvorena, jer su cene akcija vodećih ruskih kompanija pale ispod dozvoljenog dnevnog limita.

Ruska vlada danas je, takođe, odlučila da uloži više desetina milijardi dolara radi poboljšanja kreditne likvidnosti i smirivanja stanja na celom domaćem finansijskom tržištu.

Na deviznim berzama nastavlja se pritisak na dolar, prvenstveno zbog loše ukupne sutuacije na američkom finansijskom tržistu, a delom i zbog poskupljenja nafte.

Dolar je na najvećoj deviznoj berzi u Londonu danas razmenjivan po kursu od 1,4469 za evro, a vredeo je na istom tržištu 104,77 jena, 1,0943 švajcarska franka i 1,8222 za funtu sterlinga.

Antidolarska klima na deviznim berzama uočljiva je i na osnovu novog pada ideksa američke novačne jedinice prema korpi od šest drugih jakih valuta, izvestila je agencija Blumberg.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE