• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Turizam otporan na svjetsku krizu

Ove godine u svijetu će biti manje turističkih putovanja nego ranije, ali sektor turizma nije previše ugrožen svjetskom kreditnom krizom.

 Turizam otporan na svjetsku krizu   Izvor: MONDO

Očekuje se da će ove godine u svijetu biti manje turističkih putovanja nego ranije zbog visokih cijena goriva, izjavio je generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (WTO) Frančesko Franđali, ali i dodao da vjeruje kako sektor turizma nije previše ugrožen svjetskom kreditnom krizom.

"Naravno da smo zabrinuti, ali se ne prepuštamo panici. Iskustvo nas uči da je turizam otporan. Potreba da se ide na izlete i odmore je u post-industrijskom društvu veoma jaka", izjavio je prvi čovjek WTO.

Izgledi za recesiju u SAD i Zapadnoj Evropi su uticali na promjenu potrošačkih navika, ali nisu zaustavili putovanja. Kriza će vjerovatno imati manji uticaj na turizam od epidemije SARS-a 2003. godine, kad je broj turista naglo pao, posebno u Aziji.

"Američki i evropski potrošači troše manje na turističkim destinacijama, a posebno štede na troškovima kao što su restorani, zabava i prevoz. Usljed toga je porasla popularnost odsjedanja kod rođaka i prijatelja, u kampovima i ostalim jeftinim prenoćištima", naveo je generalni direktor WTO.

Prema podacima te organizacije, prošle godine je u svijetu putovalo oko 900 miliona ljudi, a očekuje se da će taj broj 2010. porasti na 1,1 milijardu.

Franđali je dodao da sve više putnika koristi diskontne avioprevoznike, iako su te kompanije u prvoj polovini godine zabilježile gubitke zbog visokih cijena goriva.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE