• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najuspješnije preduzeće u 2007 hrvatska "Ina"

Na drugom mjestu je rumunska naftna kompanija "Petrom" sa prihodom od prodaje od 3,4 milijardni evra...

 Najuspješnije preduzeće u 2007 hrvatska "Ina" Izvor: MONDO

Hrvatska "Ina" sa prihodom od prodaje vrijednim 3,7 milijardi evra, prva je na listi "100 najvećih kompanija jugoistočne Evrope u 2007. godini", po istraživanju koje je provela bugarska internet agencija "Si njuz" (See News).

Na drugom mjestu je rumunska naftna kompanija "Petrom" sa prihodom od prodaje od 3,4 milijardni evra, a na trećem Naftna industrija Srbije sa prihodom od 3,2 milijarde evra.

Istraživanje pokazuje da su po prihodima od prodaje u 2007. godini vodeća mjesta zauzele kompanije iz naftno-gasnog sektora, koje su ostvarile prihod od gotovo 16 milijardi evra, a slijede one koje se bave proizvodnjom i distribucijom električne energije, telekomunikacijama, metalurgijom i građevinarstvom.

Istraživanje je obuhvatilo 100 najuspješnijih kompanija iz Slovenije, Bugarske, Rumunije, Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Moldavije i Hrvatske.

Gledajući po zemljama, rumunske kompanije ostvarile su najbolje finansijske rezultate, pa je tako 15 kompanija ostvarilo 15,2 milijardi evra prihoda od prodaje.

Slijedi Hrvatska, čija 21 kompanija je imala prihod od 14,7 milijardi evra.

Najbolje plasirana u ukupnom poretku od kompanija iz BiH je "Elektroprivreda BH" na 31. mjestu sa 723.971.918 evra prihoda, na 39. mjestu je "Aluminij" Mostar sa 566.012.604 evra prihoda, a među najboljim preduzećima su još "BH telekom", "Telekom Srpske" i "Elektroprivreda HZ HB".

U segmentu nafte i plina najuspješnija je hrvatska "Ina", u oblasti proizvodnje i distribucije električne energije JP "Elektroprivreda Srbije", a telekomunikacija "Oranž" iz Rumunije.

U oblasti metalne industrije najuspješnija kompanija je "Kumerio med" iz Bugarske, a u građevinarstvu slovenačka kompanija "Ceste tehnika obnova".
(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE