• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stanari - budućnost enegetike BiH

Stanari će biti prvi kapitalni energetski projekat pušten u pogon na području ex-yu.

 Stanari - budućnost enegetike BiH Izvor: MONDO

U Rudarsko-energetskom kompleksu "Stanari" kod Doboja, kojim upravlja EFT grupacija, 2012. godine, kada bude završena izgradnja termoelektrane (TE) "Stanari", proizvodiće se četvrtina ukupnog godišnjeg elektro-energetskog bilansa BiH, izjavio je Srni predsjednik EFT grupacije Vuk Hamović.

"To će ujedno biti i prvi kapitalni energetski objekat koji je u posljednjih tridesetak godina pušten u pogon na području bivše Jugoslavije i najmoderniji energetski kompleks na prostoru jugoistoče Evrope", rekao je Hamović.

On je naglasio da je ukupna vrijednost projekta Rudarsko-energetskog kompleksa "Stanari" veća od 650 miliona evra.

Prema njegovim riječima, za izgradnju TE "Stanari" kapaciteta 410 megavata i godišnjom proizvodnjom više od tri miliona gigavat časova električne energije pribavljene su sve neophodne dozvole i završeni istražni radovi, a za tehničke, ekološke, finansijske i pravne poslove angažovano je 11 renomiranih konsultanata iz šest zemalja.

"Time su obezbijeđeni uslovi da radovi na pripremi platoa za buduću TE `Stanari` teku planiranom dinamikom i stvorene mogućnosti za raspisivanje dva međunarodna tendera za nabavku nove opreme u rudniku uglja i generalnog izvođača radova na TE", objasnio je Hamović.

On je dodao da o učešću u finansiranju projekta EFT grupacija pregovara sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj, a za učešće u finansiranju postoji i interesovanje nekoliko domaćih i inostranih komercijalnih banaka.

Na području Stanara nalaze se geološki ispitane zalihe od oko 150 miliona tona uglja lignita bez sumpora koji zadovoljava evropske ekološke standarde, kao i veće zalihe kvarcnog pijeska i kaolina, veoma traženih sirovina u građevinarstvu, staklarskoj i metalurškoj industriji. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE