• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Medvedev za reformu finansijskog tržišta

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev je u petak predložio niz mjera za reformisanje svjetskog finansijskog sistema.

 Medvedev za reformu finansijskog tržišta Izvor: MONDO

On je naveo i da bi ovaj sistem u budućnosti trebalo da počiva na međunarodnom sporazumu.

"Smatram da je potreba za reformisanjem sadašnjeg finansijskog sistema prilično očigledna", rekao je on na pripremnom sastanku pred sastanak lidera 20 vodećih industrijalizovanih zemalja i privreda u razvoju posvećen finansijskoj krizi, koji će biti održan 15. novembra u Vašingtonu.

"Treba da reformišemo finansijski sistem kako bismo podstakli racionalno, odnosno časno, adekvatno, uravnoteženo i motivisano ponašanje učesnika finansijskog tržišta", rekao je Medvedev.

To, kako je objasnio, uključuje nekoliko mjera.

"Kao prvo, to je izgradnja novog sistema na osnovu novog međunarodnog sporazuma. Sem toga, novi finansijski sistem mora imati opšte izvore na bazi mnoštva svjetskih finansijskih centara i mnoštva rezervnih valuta", prenela je njegove riječi agencija Prajm-Tas.

"Za formiranje novog svjetskog finansijskog sistema biće potrebne godine, ali time treba da počnemo da se bavimo već danas", ukazao je Medvedev.

Ruski predsjednik smatra da "zdravlje" svjetske privrede ne treba više da zavisi jedino od SAD. On je rekao da će na samitu u Vašingtonu predložiti da svjetska privreda smanji oslanjanje na američki dolar kao glavnu rezervnu valutu.

Ruski zvaničnici smatraju da su labava regulativa i trka za profitom u SAD glavni uzročnik globalne finansijske krize, podsjetila je agencija Rojters.

Kremlj, koji ima ambicije da igra veću ulogu na svjetskoj sceni, smatra sadašnju krizu šansom za Rusiju da postane značajan učesnik u novom finansijskom sistemu koji će biti uobličen poslije krize.

Rusija za svoj plan traži podršku ostalih velikih zemalja u razvoju. Kineski premijer Ven Điabao se ranije ove sedmice, poslije razgovora u Moskvi, saglasio s Kremljem po tom pitanju, podsjeća britanska agencija.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE