• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otvorena fabrika vrijedna pet miliona KM

Predsjednik Vlade Milorad Dodik je u Čelopeku kod Zvornik pustio u rad Fabriku za proizvodnju ogrevnih peleta "Svis eko pelet RS".

 Otvorena fabrika vrijedna pet miliona KM Izvor: MONDO

U fabriku  je uloženo oko pet miliona KM.

Godišnji kapacitet ove fabrike iznosi 12 000 tona ogrevnog ekološkog peleta, koji se u cijelosti izvozi u zemlje zapadne Evrope, a akcionari ove firme su švajcarski "Svis eko pelet", Vitomir Tomić iz RS i Miloš Okanović iz Srbije.

Dodik je nakon otvaranja fabrike izrazio zadovoljstvo u ime Vlade RS što su poslovni partneri iz RS, Srbije i Švajcarske našli zajednički motiv da otvore najperspektivniju proizvodnju za budućnost u oblasti energetike.

"Sve što se ovdje nalazi, urađeno je zahvaljujući ljudima koji su imali poslovne hrabrosti da izgrade ovaj proizvodni objekat", rekao je Dodik i istakao da je ovo dokaz da ovdje može da se radi i proizvodi zahvaljujući ljudima i resursima.

Naglasivši da je Vlada RS i dalje usmjerena da podrži izgradnju proizvodnih objakata u bilo kojoj opštini Srpske, Dodik je rekao da ga raduje saznanje da će u okviru ovog proizvodnog objekta početi da se gradi druga faza, koja će nekoliko puta povećati obim proizvodnje.

"Vlada RS je spremna da iz razvojnog programa podrži izgradnju druge faze Fabrike, jer to znači otvaranje novih radnih mjesta", rekao je premijer Srpske.

Jedan od suvlasnika ove fabrike Vitomir Tomić naglasio je da je razumijevanjem Vlade RS ova fabrika dobila pravo da otkupi oko 60.000 tona ogrevnog viskoznog drveta i zdrave šumske otpadi, a ukoliko ne bude dovoljno otpadnih sirovina od pilana koje ova fabrika koristi za proizvodnju peleta.

"Stabilno snabdjevanje sirovinom daje nam osnovu za izgradnju nove linije za proizvodnju peleta, čiji će kapacitet na godišnjem novou biti oko 35.000 tona", rekao je Tomić i podsjetio da bi ukupna godišnja proizvodnja peleta bila oko 50.000 tona.

On je pojasnio da je osnovni proizvod Fabrike pelet, ekološki proizvod, koji služi kao energent za grijanje i koji ima daleko bolje energentske vrijednosti od klasičnih energenata.

Ističući da je pelet jeftiniji u odnosu na druge ogrevne energente, Tomić je rekao da, po energentskoj snazi, dva kilograma peleta zamjenjuje litar nafte.

On je dodao da Fabrika zapošljava 22, dok će u narednih nekoliko dana biti zaposleno još pet radnika.(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE