• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na proljeće počinje gradnja magistralnog gasovoda

Gradnja magistralnog gasovoda "Sava" od granice sa Srbijom do Novog Grada najvjerovatnije će početi na proljeće naredne godine...

 Na proljeće počinje gradnja magistralnog gasovoda Izvor: MONDO

"Radovi još nisu počeli jer se čeka definitivna odluka o trasi magistralnog gasovoda Južni tok", rekao je Radomir Nježić, suvlasnik preduzeća "Slavija internacional" koje ima koncesiju za ovaj projekat i dodao da od toga zavisi koji će se prečnik cijevi postavljati.

Prema njegovim riječima, konačna odluka će biti poznata sredinom decembra i mala je vjerovatnoća da će "Južni tok" proći kroz RS.

"Projektovanje prve faze gasovoda od granice Srbije do distrikta Brčko možemo završiti za šest mjeseci", rekao Nježić za sutrašnje "Nezavisne novine", dodajući da bi kompletan gasovod u dužini od 488 kilometara trebao da bude završen za dvije godine.

On je podsjetio da će vrijednost radova u prvoj fazi iznositi oko 145 miliona evra, te da su izabrani glavni izvođači.

Savjetnik ministra privrede, energetike i razvoja RS Slobodan Rajlić rekao je da će izgradnja tog gasovoda imati svoje prednosti, koje će se ogledati prije svega u dovođenju novog energenta, posebno u sjeverni i sjeverozapadni dio RS, koji je u sadašnjim uslovima zbog nepostojanja gasne infrastrukture apsolutno nedostupan potrošačima.

Prema njegovim riječima, kroz ubiranje određenih prihoda regulisanih Ugovorom o koncesiji i angažovanje građevinske operative u periodu izgradnje RS će takođe ostvariti značajne prihode.

Rajlić je istakao da vrlo bitan faktor, a na koji RS ne možemo uticati, jeste dostupnost i pouzdanost izvorišta prirodnog gasa.

On je rekao da, za sada, ne postoje zvanični pregovori sa institucijama u RS niti u BiH oko eventualnog učešća u projektu "Južni tok", čime bi trebao biti uvezan i projekat "Sava".

"Uvjeravanja koja smo dobili na sastanku sa delegacijom Ministarstva rudarstva i energetike Srbije na čelu s ministrom Petrom Škundrićem, pokazuju da kroz pregovore sa ruskim partnerom 'Gaspromom' predstavnici Srbije uzimaju u obzir i potrebe tržišta RS i BiH za ovim energentom", rekao je Rajlić.

On je dodao da je tokom tog sastanka istaknuto da delegacija Vlade RS računa da će kroz pregovore obezbijediti da krak gasovoda "Južni tok" ide ka RS.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE