• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Federacija koči ekonomski razvoj BiH

Radmanović: Za razliku od FBiH, Srpska je ekonomski dosta stabilnija!

 Federacija koči ekonomski razvoj BiH Izvor: MONDO

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović rekao je da Federacija BiH izdvaja 60 odsto bruto društvenog proizvoda za javnu potrošnju, čime koči ekonomski razvoj BiH.

"Za razliku od FBiH, Srpska je ekonomski dosta stabilnija, jer od ukupnog bruto društvenog proizvoda za javnu potrošnju izdvaja 36 odsto, što je približno evropskom nivou", naglasio je Radmanović za "Glas Srpske".

Još je dodao da FBiH sa ovako složenim uređenjem od deset kantona i ogromnim birokratskim aparatom jasno pokazuje da je problem funkcionisanja BiH u strukturi FBiH.

Njemački ambasador u Savjetu Evrope Eberhart Kelš prilikom posjete Banjaluci ocijenio je uređenje i ekonomsku situaciju u FBiH izuzetno komplikovanim.

"Izazov je raditi u strukturi kakvu ima Federacija BiH i teško je naći način da se na miroljubiv način izmire različiti politički interesi koji tamo postoje ", rekao je Eberhart.

Direktor Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović rekao je da su istraživanja ovog centra pokazala da su izdvajanja za javnu potrošnju veća u FBiH nego u Srpskoj zbog većeg broja zaposlenih u javnoj upravi.

"U prošloj godini ukupni troškovi zarada zaposlenih u javnoj upravi FBiH iznosili su 28 odsto javne potrošnje, što je daleko od evropskog nivoa", naveo je Dejanović.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda rekao je da će ovogodišnji budžet FBiH biti smanjen za 350 miliona KM, koliko iznosi budžetski manjak u proteklih devet mjeseci. Prema njegovim riječima, u toku je restrukturisanje federalnog budžeta i ako na taj način ne bude riješen problem, pristupiće se njegovom rebalansu.

Bevanda tvrdi da je manjak u budžetu na bazi projekcije s početka godine i da neće biti većih promjena u naredna tri mjeseca.

Okvirni budžet FBiH za 2009. godinu, dodao je Bevanda, iznosi oko 1,6 milijardi KM.
Birokratski aparat

Ekonomski analitičari tvrde da FBiH i BiH moraju pronaći način da smanje izdvajanja za javnu potrošnju i ogroman birokratski aparat, da bi se iz budžeta više novca izdvajalo za privredu i ekonomski razvoj.

Analitičari dodaju da FBiH već drugu godinu zaredom povećava ogroman budžetski deficit i time ugrožava opšti finansijski okvir i stabilnost BiH.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE