• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Glavni evropski indeks oslabio, evro i funta ojačali

Cijene hartija vodećih evropskih banaka su bile mješovite. Tako su akcije britanske "Berkliz" banke opale 5,8 odsto...

 Glavni evropski indeks oslabio, evro i funta ojačali Izvor: MONDO

Vodeći evropski indeks akcija je danas blago opao, prije svega zbog zabrinutosti investitora oko tekuće dokapitalizacije britanske banke "Berkliz", dok su opadajuće cijene nafte uticale na smanjenje hartija energetskih kompanija.

Azijske efektne berze su, medjutim, pod uticajem najnovijih mjera Južne Koreje i drugih zemalja regiona da stabilizuju finansijski sistem i osiguraju dalji privredni rast, bile uglavnom u porastu, dok su vodeći indeksi akcija na njujorškom Volstritu tokom početne trgovine blago povećani.

Na valutnim berzama zabilježeno je smanjenje kursa dolara i jena prema evru, a britanska funta je takodje ojačala u odnosu na američkog konkurenta, nakon što je prethodno drastično oslabila.

Panevropski indeks akcija - FTSEurofirst 300 je tokom rane podnevne trgovine bio u padu od 0,7 odsto, iako je u prijepodnevnom poslovanju iskazao jednoprocentni rast.

FTSEurofirst 300 indeks je ove godine oslabio oko 38 odsto, usljed globalne finansijske krize. Analiticari u Londonu i Frankfurtu, čije mišljenje prenosi agencija Rojteres, smatraju da će najavljeno i skorašnje kresanje kamatna pod kontrolom Evropske centralne banke (ECB) i Banke Engleske (BoE) uticati da dalji pad kontinentalnog indikatora kretanja cijena akcija bude ograničen.

ECB i BoE bi, kako je najavljeno, ove sedmice trebalo da snize cijenu zaduživanja, slijedeći primer emisionih banaka SAD, Kine i Japana, koje su to već učinile protekle nedjelje.

Bazna kamata ECB sada je 3,75 a BoE - 4,50 odsto i te interesne stope bi, kako predvidjaju finansijski stručnjaci, mogle da opadnu za pola procenta.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE