• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nove novčanice od 10 i 20 KM

Centralna banka BiH pustiće u utorak u opticaj novo izdanje novčanica u apoenima od 10 i 20 KM.

 Nove novčanice od 10 i 20 KM Izvor: MONDO

Novo izdanje će imati određene razlike u odnosu na prethodno izdanje ovih novčanica iz 1998. godine, saopšteno je iz Centralne banke.

U saopštenju se navodi da na novčanicama iz 1998. godine nije navedena godina štampanja, dok je na novom izdanju kao godina štampanja navedena 2008. ispod potpisa i riječi guverner.

Razlika se ogleda i u potpisu guvernera, jer se na novim novčanicama od 10 KM i 20 KM nalazi potpis guvernera Kemala Kozarića.Zaštitna nit koja je kod ranijeg izdanja u cijelosti bila ugrađena u papirnu masu, kod novog izdanja mjestimično izlazi na površinu novčanice.

Kada se novčanica gleda prema svjetlu, nit se vidi u cijelosti i sadrži mikrotekst CB BiH, naizmjenično latiničnim i ćiriličnim pismom. Za razliku od prvog izdanja novčanica od 10 KM, natpisi na licu nove novčanice ovog apoena izvedeni su u reljefnoj štampi i mogu se osjetiti pod prstima.

Na licu novčanice nalazi se elemenat unutar koga se pod određenim uglom može vidjeti broj 10 /vrijednost apoena/. Svjetlucavom bojom je kod prvog izdanja novčanica od 10 KM bila odštampana vertikalna linija na desnoj strani lica novčanice. Kod nove novčanice ovaj element nalazi se u donjem dijelu lica novčanice i drugačijeg je oblika.

Na licu novog izdanja novčanice od 20 KM, umjesto prikrivene oznake apoena sive boje, nalazi se optički promjenljivi element u odogovarajućoj boji. Zavisno od ugla posmatranja, unutar elementa može se uočiti jedna ili više apoenskih oznaka (broj 20)

CB BiH obavještava građane da u opticaju ostaju i izdanja novčanica od 10 i 20 KM iz 1998. godine. Novo doštampavanje novca nema inflacioni efekat, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja valutnog odbora, što znači da će svaka izdata KM imati pokriće u stranoj valuti, napominje se u saopštenju. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE