• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezapamćen pad prodaje vozila u SAD

Prodaja vozila u SAD smanjena je za čitavih 32 odsto u oktobru, na nezapamćen nivo u posljednjih 25 godina.

 Nezapamćen pad prodaje vozila u SAD Izvor: MONDO

Prodaja vozila u SAD smanjena je za čitavih 32 odsto u oktobru, na nezapamćen nivo u posljednjih 25 godina, pri čemu prednjači "Dženeral motors" (GM) sa 45-procentnim kolapsom prodaje.

Pad prodaje pogodio je sve američke proizvodjače automobila, a dva medju najvećima na svijetu, "Ford" i GM, objavili su da je njihova prodaja u oktobru smanejna za 30, odnosno 45 procenata, u poredjenju sa istim mjesecom minule godine.

Ugrožena oštrijim uslovima kreditiranja i pogoršanjem ekonomske situacije, američka prodaja pala je prošlog mjeseca na najslabiji mjesečni nivo od februara 1983. godine, pokazali su danas objavljeni podaci.

Analitičari, medjutim, ocjenjuju da bi situacija mogla biti još teža i da kriza nije dostigla vrhunac, prenijele su agencije.

Potpredsjednik GM za Sjevernu Ameriku Mark Lanev izjavio je da američka automobilska industrija prolazi kroz najgoru krizu od Drugog svjetskog rata, dok je treći po veličini američki proizvodjač vozila "Krajsler" procijenio da se tržište SAD "nalazi u padu bez presedana."

Ukupna prodaja "tri velikana" iz Detroita - GM-a, "Forda" i "Krajslera" - na američkom tržištu smanjena je u oktobru 38,3 odsto, na 389.805 jedinica, dok je njihov udio na domaćem tržištu pao na 46,5 procenata, sa 52,3 odsto u septembru.

Prema saopšetnju GM, mjesečna prodaja posrnula je ispod 200.000 jedinica prvi put od 1975. godine.

Podaci o prodaji vozila u četiri evropske zemlje, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju da se efekti usporavanja šire i na druge zemlje.

U Španiji je, na primjer, prodaja smanjena čak 40 procenata, a u Italiji 19 odsto.

Prodaja "Tojote" pala je 23, a "Honde" 25 procenata, "Nisan" je zabilježio oktobarsko smanjenje prodaje od 33 odsto, a "Krajsler" 35 procenata, u odnosu na isti lanjski mjesec.

"Ford" je saopštio da će smanjiti proizvodnju putničkih kola i terenskih vozila u narednim sedmicama kresanjem prekovremeneog rada i zatvaranjem pojedinih pogona.

Prodaja automobila i lakih kamiona u SAD je u oktobru smanjena na oko 836.000, nakon pada ispod jednog miliona u septembru, prvi put u posljednjih 15 godina.

(Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE