• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiže ruska nafta

Kada Rafinerija počne sa redovnom proizvodnjom njene mjesečne potrebe za normalan rad postrojenja iznosiće oko 70.000 tona sirove nafte.

 Stiže ruska nafta Izvor: MONDO

Nakon provjere ispravnosti 13 kilometara naftovoda od Rafinerije u Brodu do glavnog naftovoda u Hrvatskoj sirova nafta je u ponedjeljak počela da stiže iz Rusije i danas će u brodskoj rafineriji biti uskladišteno 30.000 tona sirove nafte, rekao je generalni direktor kompanije Aleksandar Litvinjenko.

Za kupovinu ove količine sirove nafte uloženo je oko 14 miliona evra, dodao je on i najavio da pristigla sirova nafta mora najmanje tri dana da odstoji u rezervoarima, kako bi bila spremna za preradu.

"Stara linija za preradu nafte je remontovana, tehnički spremna za rad i naredne sedmice počeće sa preradom 1500 tona nafte dnevno, kako bi se potvrdila ispravnost postrojenja, a kasnije će kapaciteti prerade rasti do maksimalne dnevne proizvodnje od 3600 tona", rekao je Litvinjenko.

On kaže da se to može očekivati do kraja novembra.

Kada Rafinerija počne sa redovnom proizvodnjom njene mjesečne potrebe za normalan rad postrojenja iznosiće oko 70.000 tona sirove nafte.

Litvinjenko je napomenuo da se još čeka odluka Savjeta ministara o produženju važnosti odluke o kvalitetu naftinih derivata u BiH, čije nedonošenje može da ugrozi početak rada Rafinerije Brod.

"Ne vidim nikakve razloge za čekanje na takvu odluku koja je već bila donesena, ali sr nije koristila jer Rafinerija u to vrijeme nije radila", rekao je on.

Ovakva odluka, pojašnjava Litvinjenko, omogućava da se na benzinskim pumpama u BiH prodaje gorivo "dizel D2" koje sadrži nešto više sumpora od dozvoljnog, dok ostale vrste goriva iz Rafinerije Brod zadovoljavaju evropske standarde kvaliteta.

Prema njegovim riječima, bez odgovarajuće odluke Savjeta ministara Rafinerija bi dizel morala da prerađuje u mazut, što bi za kompaniju bilo neisplativo.

Sirova nafta se iz Rusije u Rafineriju Brod doprema starim naftovodom Omišaj - Brod, što će trajati dok se ne izgradi najavljeni naftovod od Rusije preko Srbije do brodske rafinerije.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE